"Er is geen ruimte." Die stevige boodschap geeft minister van Financiën Heinen aan collega-bewindspersonen met wie hij gaat onderhandelen over de begroting van volgend jaar. "Alle ministers melden zich deze dagen bij mij", aldus de bewindsman woensdag bij het Catshuis, waar het kabinet zijn eerste begrotingsraad houdt. "Dan schets ik het financiële plaatje waar we voor staan, dat is niet heel rooskleurig. En die puzzel moeten we leggen."

Het CPB voorspelt dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 2,6 procent van het bbp. Dat is iets positiever dan aanvankelijk was becijferd op basis van het hoofdlijnenakkoord (2,8 procent), maar het tekort komt volgens het CPB wel dicht bij de grens van 3 procent. Niet alleen houdt de Europese Unie vast aan die bovengrens, ook de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil daar graag onder blijven. Het is nu vooral een politieke keuze of het kabinet het tekort volgend jaar al wil verkleinen.

Hoewel CPB-directeur Hasekamp opperde om de geplande lastenverlichting voor volgend jaar wat meer uit te smeren over de komende jaren, lijkt dit kabinet eerder te kijken naar bezuinigingen. Dat is afgesproken in het coalitieakkoord. Het kabinet heeft volgens Heinen bovendien de "ambitie om lasten niet te verhogen".

Hoewel ministers naar Heinen kijken voor mogelijk extra geld, wijst hij juist op de verantwoordelijkheid van de departementen zelf: hij vraagt ministers hun "eigen broek op te houden" en tekorten op hun begroting te voorkomen. Over hoe de "algemene tegenvallers" betaald gaan worden, gaat het kabinet nu in gesprek. "Het hele plaatje moet wel sluiten", aldus Heinen.

Schoof heeft vertrouwen in goed resultaat onderhandelingen

Het kabinet kan niet meer zoveel uitgeven als in het verleden, zegt premier Dick Schoof voorafgaand aan het eerste kabinetsoverleg over de nieuwe begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. "We kunnen niet meer het geld uitgeven zoals Nederland dat gewend was afgelopen jaren, maar dat weet iedereen."

Deze gesprekken over het geld voor de ministeries zijn volgens hem per definitie altijd "ingewikkeld". Maar Schoof heeft er "het volste vertrouwen" in dat de bewindslieden van de vier regeringspartijen de komende dagen tijdens de zogenoemde begrotingsraden tot een goed resultaat komen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

211

Gerelateerde artikelen