"Mijn favoriete artikel uit het Weekblad snijdt een onderwerp aan dat in wezen van alle tijden is", vertelt bedrijfsfiscalist Ibrahim Ahmed. "Het gaat over de fiscale ethiek en grijpt zelfs terug naar de Griekse filosoof Plato!". Het artikel heeft Ibrahim geholpen om zijn fiscale moraal te vormen en binnen het fiscale speelveld ook te kijken naar de maatschappelijke context.
Hoe lang lees je het Weekblad?
"Ik lees het Weekblad om en nabij de 7 jaar. Eigenlijk vanaf mijn studietijd. Wat begon als een ‘verkenning’ van het Weekblad door het lezen van voorgeschreven literatuur, verwerd al snel tot een frequente nieuwsgierigheid waar ik wekelijks graag naar uitkijk. Temeer omdat het Weekblad een breed fiscaal palet in een diversiteit aan onderwerpen de revue laat passeren. Hoewel ik een fiscalist ben met een voorliefde voor de btw, verbreed en onderhoud ik – voor zover dat gaat – graag mijn horizon op andere deelterreinen van de fiscaliteit. In dat kader kan de ene week er voor mij als lezer interessanter zijn dan een andere week. Wat daarvan ook zij, ik ben wel iemand die graag zijn Weekblad ‘ouderwets’ op papier leest.
Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Zonder twijfel betreft dat het artikel van prof. mr. R.H. Happé, getiteld ‘Fiscale ethiek voor multinationals’ (WFR 2015/938). Niet alleen om dat het – voor zover mij bekend – het enige artikel betreft welk een volledige aflevering van het Weekblad beslaat, maar ook omdat het een onderwerp aansnijdt dat in wezen van alle tijden is. Het artikel grijpt zelfs terug naar de Griekse filosoof Plato. Het gaat om de fiscale moraal, in de breedste zin des woords. In essentie behandelt Happé het morele gehalte van iemands ethisch gedrag. Diens overwegingen om iets te doen of te laten.
Wat fiscaal is toegestaan, betekent niet dat het altijd stand zal kunnen houden. Althans, in die situaties waar men de fiscale grenzen tracht te zoeken. De maatschappelijke context (ziend op onder andere verhoudingen, verantwoordelijkheid en vertrouwen) is in die zin, meer dan voorheen, maatgevend geworden voor de handelswijze van belastingplichtigen. Voor mij als fiscalist draagt deze context bij aan een nadere, rechtvaardigende ‘kleuring’ van mijn fiscale moraal binnen het fiscale speelveld."
Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"In algemene zin draagt het bij aan je eigen al dan niet fiscale ontwikkeling. Zo kan een artikel in het Weekblad bijvoorbeeld een wetsvoorstel uitdiepen, ingaan op een arrest van het Hof van Justitie met een bespreking van de relevantie voor de praktijk, of een onderwerp bestuderen waar nog maar relatief weinig over is geschreven. Met het bijhouden van de artikelen in het Weekblad verstevig je in mijn ogen je fiscale fundament. Het geeft je daarnaast de mogelijkheid om andermans geventileerde mening op fiscale onderwerpen te lezen. Hoewel je het daar niet altijd mee eens hoeft te zijn, kan het toch bijdragen aan een nader begrip van het onderwerp. Zo nodig kan het bijdragen aan een praktische toepasbaarheid in je dagelijkse werkzaamheden als inspecteur, adviseur of bedrijfsfiscalist. Het grappige is dat ik in het verlengde hiervan enkele artikelen als naslagwerk bewaar."
Heb je een advies aan het Weekblad?
"Ik heb hier even over moeten nadenken. Wat kan het Weekblad nog verbeteren, wat in mijn ogen al goed genoeg is? Allicht diens aanwezigheid en exposure op LinkedIn. Vergelijk bijvoorbeeld de digitale aanwezigheid van het juridische Maandblad voor Vermogensrecht en het Maandblad voor Ondernemingsrecht, maar ook de fiscale wekelijkse uitgave van NLFiscaal. Niet alleen wordt het bereik van het Weekblad hiermee vergroot, maar draagt het eveneens bij aan de digitale ontwikkeling – voor zover je dat zo zou kunnen noemen – van het Weekblad.
Voor de geïnteresseerde niet-geabonneerde lezer zou het daarnaast fijn zijn om de mogelijkheid te hebben om digitaal een specifiek Weekblad of een artikel uit het Weekblad ‘los’ te kunnen kopen. Voor het overige: op naar de volgende 150 jaar!"
-----------------
Tot nu toe zijn in deze reeks interviews gepubliceerd met:
- Belastingdienstmedewerkster Hoai-Thu Vu Dinh
- Belastingadviseur Gijs Steverink
- Fiscaal studente Nicole Lew-Jen-Tai
- Fiscaal advocaat Danny Braakman
- Zelfstandig adviseur lokale belastingen Leendert Jan Boone
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar
Rubriek: Belastingrecht algemeen