Ondernemers die door corona zijn getroffen, kunnen door een uitspraak van Hof Amsterdam minder huurkorting krijgen dan eerder was bepaald. Die uitspraak kan onder andere voor hotels en winkeliers nadelig uitpakken. Dat meldt NOS.

Eerder oordeelde de rechtbank Amsterdam dat de omzetdaling van een bedrijf bepaalt hoeveel korting er moet worden gegeven op de huur van bedrijfspanden. Overheidssteun in de vorm van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moet bij de omzet opgeteld worden. Maar Hof Amsterdam oordeelt dus dat die beslissing onjuist is.

Volgens de rechter moeten ondernemers de TVL ook gebruiken om hun vaste lasten zoals de huur en energie te dekken. In de berekening van de huurkorting betekent dit dat de TVL niet meer bij de omzet mag worden opgeteld. Daardoor hebben huurders alleen recht op korting op de huur die na het gebruik van de TVL overblijft. De huurkorting kan lager uitvallen, omdat de verlaging niet meer over de omzet inclusief TVL wordt berekend.

Eerder werd bekend dat de Hoge Raad zich gaat buigen over de vraag of uitbaters van kroegen en restaurants huurkorting moeten krijgen vanwege de coronapandemie. Ook moet de hoogste rechter van Nederland beslissen over de berekening van die eventuele huurverlaging.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huurrecht

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen