De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat bestelknoppen van webwinkels met de tekst 'bestellen', 'bestelling plaatsen' of 'bestelling afronden' niet duidelijk genoeg aangeven dat de consument verplicht is te betalen. Deze uitspraak van de hoogste rechter kan leiden tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van koopovereenkomsten.

De Hoge Raad heeft zich over twee zaken gebogen, nadat Rechtbank Rotterdam prejudiciële vragen had gesteld hierover. In één zaak had een consument bij bol.com besteld via de knop 'bestelling plaatsen' met de intentie achteraf te betalen. De betaling bleef echter uit, waardoor bol een zaak begon tegen de klant.

De hoogste rechter verwijst in zijn oordeel onder meer naar een uitleg van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de zogeheten bestelknopbepaling. "De tekst op de knop moet ondubbelzinnig zijn en noodzakelijkerwijs een verband oproepen met het ontstaan van een betalingsverplichting", aldus de Hoge Raad, die oordeelt dat de tekst 'bestelling plaatsen' niet aan deze eisen voldoet.

Uit het oordeel van de Hoge Raad volgt dat de rechter de koopovereenkomst in zijn geheel kan vernietigen. De consument moet dan de gekochte artikelen teruggeven en krijgt het betaalde bedrag terug. Voor verstekzaken, waarbij de consument niet verschijnt, stelt de Hoge Raad een korting van een derde op het te betalen bedrag voor.

De zaken hebben de nummers ECLI:NL:HR:2024:1366 en ECLI:NL:HR:2024:1355.

Bron: Hoge Raad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

23

Gerelateerde artikelen