Begin dit jaar besliste de Hoge Raad dat een miljonair het recht had om de verdeling van het bezit binnen de gemeenschap van goederen met zijn partner fors aan te passen zonder dat sprake is van een belaste schenking. In een interview met het FD uit hoogleraar successierecht Bernard Schols zijn verbazing over de passiviteit van het kabinet. "Als de politiek deze belastingbesparende truc ongemoeid laat, wordt de erfbelasting voor grote vermogens compleet weggevaagd."

De Hoge Raad legde volgens Schols in februari dit jaar een bom onder de erfbelasting van grote vermogens. De normale verdeling in een huwelijkse gemeenschap is 50-50 maar de man in kwestie maakte er op zijn sterfbed 10-90 ten gunste van zijn vrouw van. Bij 50-50 had de vrouw € 1,2 miljoen erfbelasting moeten betalen. Door de aanpassing ten gunste van de vrouw resteerde een rekening van ruim € 125.000.

Vijf weken na de aanpassing overleed de man. Maar volgens de Hoge Raad was er geen sprake van fraus legis omdat op het moment van de aanpassing niet ‘zo goed als zeker’ was dat de man ook vóór zijn vrouw zou overlijden. Schols vindt het een ‘magische formulering’: "Een mens kan de regels dus aanpassen zolang hij nog niet zo goed als zeker dood is."

Het kabinet ziet (voorlopig) geen aanleiding in dit arrest om de erfbelasting aan te passen waardoor deze belastingtruc niet meer mogelijk is. De verwachting is dat dit de schatkist hooguit een paar miljoen kost. Schols is niet overtuigd. "Dat lijkt me een verkeerde inschatting. Ik ben geen actuaris, maar dit zal veel meer gevolgen krijgen, ook voor zaken als overdrachtsbelasting, aanmerkelijk belang en het onterven van kinderen. Als de politiek dit ongemoeid laat, wordt de erfbelasting voor grote vermogens compleet weggevaagd", zo voorspelt de successierecht-specialist in de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

1073

Gerelateerde artikelen