De horeca roept de Tweede Kamer op om het lage btw-tarief voor logies toch te behouden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert daarmee op een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt om juist af te stappen van dat lage tarief. De brancheorganisatie is bang dat dit plan een nieuwe klap betekent voor de sector, die nog moet herstellen van de coronacrisis.

Een zogeheten amendement dat is ingediend door Omtzigt en medeondertekend is door drie andere Kamerleden stelt voor het verlaagde tarief in de omzetbelasting per 1 juli volgend jaar te laten vervallen. Dan zou het btw-tarief voor hotelvernachtingen dus stijgen van 9 naar 21 procent. KHN denkt dat zo'n abrupte btw-verhoging de prijzen voor hotelovernachtingen met 12 procent zal doen stijgen en dat zou de vraag naar hotelkamers aanzienlijk kunnen verminderen. Dit zou hoteliers, die ook al te maken hebben met arbeidstekorten, inflatie en gestegen energiekosten, hard kunnen raken.

"Met de verkiezingen in aantocht zijn Kamerleden meer dan ooit bezig met de toekomst van Nederland. Echter, geld ophalen op een manier die de hotelsector ernstig onder druk zet en uiteindelijk door de consument moet worden betaald, is onwenselijk en onverstandig", zegt KHN-voorzitter Marijke Vuik. "Er is niet voldoende gekeken naar de effecten voor de gastvrijheidssector. We doen een beroep op de Tweede Kamer om hun zorgplicht te vervullen en het huidige tarief te behouden."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2023

352

Gerelateerde artikelen