De Amsterdamse huurdersorganisatie Huurders Ymere Amsterdam (HYA) uit ernstige zorgen over de voorgenomen verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) in de stad. De geplande stijging van 27 procent zou woningcorporaties dwingen tot maatregelen die nadelig zijn voor huurders, zoals hogere huurprijzen en verminderde investeringen in nieuwbouw en onderhoud. HYA vreest dat deze lastenverzwaring de financiële druk op huurders aanzienlijk zal verhogen.

De Amsterdamse woningcorporaties verwachten dat de OZB-verhoging resulteert in een extra belastingdruk van 12,5 miljoen euro in 2025. Dit bedrag zal grotendeels worden doorberekend aan de huurders. "Het is een bittere pil voor de huurders, vooral nu de Week tegen de Armoede van start gaat," aldus HYA.

Cees Fenenga, vicevoorzitter van HYA, benadrukt de ernst van de situatie: "Het is onacceptabel dat de financiële problemen van de stad zo worden afgewenteld op de corporatiehuurders. Deze maatregel vergroot de armoede en belemmert noodzakelijke investeringen in nieuwbouw en verduurzaming van huurwoningen." HYA roept de gemeente op om de OZB-verhoging te heroverwegen.

De huurdersorganisatie pleit voor alternatieve oplossingen die de huurders niet verder in de problemen brengen. "We moeten kijken naar manieren om de financiële druk eerlijker te verdelen, zonder dat de meest kwetsbaren in onze samenleving de dupe worden," aldus Fenenga.

Eerder maakten de Amsterdamse woningcorporaties zelf zich ook zorgen over de OZB-verhoging in de stad.

Bron: HYA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

31

Gerelateerde artikelen