Het kabinet stelt de voorgenomen verhoging van de huurtoeslag met een jaar uit. In de financiële bijlage van het coalitieakkoord was daar voor volgend jaar al 500 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de maatregel gaat nu pas in per 2026.

Het kabinet begint al wel voorzichtig met de voorgenomen vereenvoudiging van de huurtoeslag. Dat levert huurders die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt al wel extra geld op in de portemonnee. Ook krijgen meer huishoudens recht op huurtoeslag, doordat de inkomensgrens opschuift. Maar van de oorspronkelijke 500 miljoen uit het hoofdlijnenakkoord, heeft maar 215 miljoen de begroting gehaald.

Het kindgebonden budget gaat volgend jaar wel omhoog. Maar doordat de tijdelijke verhoging die het vorige kabinet als koopkrachtmaatregel doorvoerde volgend jaar afloopt, merken niet alle ouders daar evenveel van. Met name alleenstaande ouders met een laag inkomen gaan er nauwelijks op vooruit, zij profiteerden namelijk het meest van de tijdelijke verhoging.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Dossiers: Prinsjesdag 2024

574

Gerelateerde artikelen