In de Eerste Kamer is er geen meerderheid voor de btw-verhoging op sport, boeken en hotels. Een motie eerder deze maand van de Eerste Kamer om de btw-maatregelen in het belastingplan in een separaat wetsvoorstel te stoppen, werd afgewezen door het kabinet. Hierdoor stevent staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) af op een confrontatie met de Eerste Kamer, mogelijk met grote gevolgen waaronder de kans dat het hele belastingplan wordt afgewezen, zo meldt het AD.

Van D66 tot CDA, van GroenLinks-PvdA tot SGP: zij willen bijvoorbeeld eerst wel eens weten wat de effecten van zo’n btw-verhoging zijn. "We kennen die nu totaal niet", aldus D66’er Carla Moonen. "Gaan er boekwinkels omvallen? Komt er kaalslag in de hotelbranche?” Moonen voelt zich gesterkt door de Raad van State die stelt dat de btw-verhoging gaat om complexe wetgeving met een grote impact die een eigen wetstraject moet krijgen. CDA-senator Theo Bovens suggereerde zelfs dat er nu alvast aan een ‘plan b’ gewerkt kan worden. Bijvoorbeeld: de btw-verhoging laten varen en zoeken naar een andere manier om de ruim 2 miljard euro die dan wordt misgelopen, op te halen.

Idsinga lijkt te beseffen dat het kabinet zich op glad ijs bevindt. De btw-verhoging is immers onderdeel van het héle belastingpakket van het kabinet. Als de Eerste Kamer de btw-verhoging wil blokkeren moet het het hele belastingplan wegstemmen. En dat is nog nooit gebeurd.

Idsinga wil voorlopig niet wijken. Maatregelen met een budgettaire samenhang, zo vindt hij, moeten in hetzelfde wetsvoorstel worden opgenomen waarmee de financiële onderbouwing duidelijk wordt gemaakt. Bovendien vreest de bewindsman dat een apart wetsvoorstel vertraging kan oplopen door bijvoorbeeld uitstel van de stemming in het parlement. Ondernemers krijgen dan onvoldoende de gelegenheid om zich op de tariefswijzigingen voor te bereiden en hun ICT-systemen aan te passen. Hij wijst er bovendien op dat de oppositiepartijen in de Tweede Kamer, D66 voorop, nog in gesprek zijn met coalitiepartijen om een alternatief te bedenken voor de btw-verhoging, zo schrijft de krant.

Half november buigt de Tweede Kamer zich over de btw-verhoging. De plenaire behandeling van het Pakket Belastingplan 2025 in de Eerste Kamer is gepland op maandag 9 en dinsdag 10 december 2024.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

297

Gerelateerde artikelen