Cryptomining en AI-datacentra waren in 2022 verantwoordelijk voor 2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en bijna 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Volgens het Internationaal Energieagentschap zal dat aandeel naar verwachting de komende jaren verder stijgen naar 3,5 procent. Dat zou gelijk zijn aan het huidige verbruik van Japan, 's werelds vijfde grootste elektriciteitsgebruiker. Volgens het IMF moet dat anders.

Berekeningen van het IMF laten zien dat het minen van één Bitcoin ongeveer dezelfde hoeveelheid elektriciteit vraagt als wat de gemiddelde persoon in Ghana of Pakistan in drie jaar verbruikt aan elektriciteit. ChatGPT-query's vragen 10 keer meer elektriciteit in AI-datacenters dan een Google-zoekopdracht.

Veel datacenters en cryptominers profiteren van belastingvrijstellingen maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou dat juist andersom moeten: gezien de schade aan het milieu, het gebrek aan significante werkgelegenheid en de druk op het elektriciteitsnet zouden deze partijen een directe CO2-heffing moeten betalen per kilowattuur.

Grensoverschrijdende coördinatie bij het invoeren van de CO2-heffingen is belangrijk, zo stelt het IMF in zijn voorstel omdat datacenters en cryptominers bij strenge fiscale maatregelen op één locatie kunnen verhuizen naar landen met lagere heffingen of vrijstellingen. Het idee is om de cryptominingindustrie een tarief van $ 0,047 per kilowattuur te laten betalen dat kan oplopen tot $ 0,089. Een dergelijke heffing zou de jaarlijkse overheidsinkomsten wereldwijd met $ 5,2 miljard verhogen en de jaarlijkse emissies met 100 miljoen ton verminderen (ongeveer de huidige emissies van België).

Voor datacenters zou een gerichte belasting op hun elektriciteitsverbruik moeten worden vastgesteld op $ 0,032 per kilowattuur, of $ 0,052 inclusief luchtvervuilingskosten. Het is iets lager dan voor crypto, omdat datacenters zich doorgaans op locaties bevinden waar ze gebruik maken van groene elektriciteit. Dit zou jaarlijks wel $ 18 miljard kunnen opleveren.

Bron: IMF

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Milieuheffingen

124

Gerelateerde artikelen