Inspecteur-generaal Jan van den Bos van de Inspectie SZW doet een beroep op werkgevers om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen binnen hun eigen bedrijf, maar ook daarbuiten. "Doe geen zaken met bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels", zo luidt het advies van Van den Bos in een persbijeenkomst over het Meerjarenplan 2013-2014 van de Inspectie. Ook kondigt hij een hardere aanpak bij overtredingen aan.

Deze hardere aanpak wordt ondermeer mogelijk gemaakt door de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW. Hierdoor krijgt de Inspectie meer mogelijkheden voor haar vernieuwde aanpak. Zo gaan bij illegale arbeid de boetes voor de werkgever komend jaar omhoog van € 8.000 naar € 12.000 per werknemer. Ook kunnen de bedrijven van notoire overtreders eerder worden stilgelegd voor een tijdelijke periode van maximaal 3 maanden.

Een belangrijk speerpunt voor de Inspectie in 2013 is de aanpak van malafide uitzendbureaus. Eveneens hoog op de prioriteitenlijst staat de aanpak van bedrijven die onveilig asbest verwijderen.  

Op het gebied van fraude deed Van den Bos op de bijeenkomst een beroep op werkgevers om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen binnen hun eigen bedrijf, maar ook daarbuiten. "Doe geen zaken met bedrijven die onveilig werken of die werknemers uitbuiten. Ik denk ook aan verzekeraars en banken. Waarom lenen zij geld aan bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels? Waarom zouden ze hen verzekeren? En waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf als daar sprake is van uitbuiting en het niet afdragen van belastingen? Want notoire overtreders en misstanden leiden tot onnodige risico's, ondermijnen de solidariteit in de sociale zekerheid en leiden in veel gevallen tot slechtere werkomstandigheden en oneerlijke concurrentie", aldus de inspecteur-generaal.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid boeten en maatregelen

3

Gerelateerde artikelen