De totale belastingdruk voor bedrijven in Nederland is nauwelijks toegenomen, van 40,4 procent in 2015, 40,7 procent in 2016 naar 40,8 procent in 2017. Daarmee scoort Nederland internationaal iets hoger dan de Oeso-landen die vorig jaar een gemiddelde belastingdruk voor bedrijven kennen van 40 procent maar veel lager dan landen als Frankrijk en België die in Europa (met een gemiddelde van 39,3 procent) het hoogst scoren met respectievelijk 60,4 en 57,7.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Paying Taxes 2019' van PwC en de Wereldbank. Het onderzoek vergelijkt de belastingdruk en de belastingsystemen van 190 landen met elkaar. Aan de hand van een praktijkgeval beoordelen de onderzoekers hoeveel tijd een onderneming nodig heeft om haar belastingverplichtingen na te komen, hoeveel verschillende belastingen zij moet betalen, welke betalingsmethode daarvoor wordt gehanteerd en hoeveel belasting zij in totaal verschuldigd is, uitgedrukt als percentage van haar commerciële winst. 

Wereldwijd bedraagt de gemiddelde totale belastingdruk voor bedrijven 40,4 procent, een cijfer dat stabiel gebleven is ten opzichte van 2016. Voor Europa (EU en de landen van de Europese Vrijhandelsorganisatie EFTA) komt dat cijfer uit op 39,3 procent (39,5 procent in 2016). Het gaat om allerlei belastingen die een bedrijf moet betalen: inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting enzovoort. De btw is niet meegerekend.

In een interactief onderdeel op de PwC-website kunnen makkelijk vergelijkingen worden gemaakt tussen landen en regio's.

Bron: PwC/Wereldbank

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen