In een ijzersterk deelnemersveld heeft fiscaliste Isabelle de Groot de Stevensprijs 2016 gewonnen. Ze nam vrijdagmiddag 20 januari jl. een beeldhouwwerk van opkomend kunstenaar Laurens Spier in ontvangst uit handen van content director Rimco Spanjer van Wolters Kluwer Nederland. Daarnaast ontving ze een cheque ter waarde van €2.000.
Op de foto van links naar rechts: Rimco Spanjer, Isabella de Groot en Leo Stevens
De Stevensprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘een jonge auteur (onder 35 jaar) die het beste moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier beschrijft'. De prijs is eind 2014 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van Leo Stevens als hoofdredacteur van Vakstudie Nieuws.
Vorig jaar won btw-specialiste Madeleine Merkx als eerste de prijs. Dit jaar wist Isabella de prijs in de wacht te slepen ten koste van de drie andere genomineerden, te weten Erik Swaving Dijkstra (Houthoff Buruma), Tirza Cramwinckel (Universiteit Leiden, Stibbe) en Reinier Kooiman (Deloitte, Universiteit van Amsterdam).
Isabella de Groot (27) studeerde Rechtsgeleerdheid en fiscaal recht (beide bachelor) aan de Universiteit van Amsterdam en daar haalde ze ook haar master internationaal en Europees belastingrecht. Na haar afstuderen verbond ze zich in maart 2012 aan Meijburg. Daarnaast doceerde ze van maart 2012 tot februari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam. De jury bestaande uit prof. dr. Stan Stevens, mr. Jacques Overgaauw, prof. dr. Allard Lubbers en mr. drs. Jeroen Knuist, zeiden over winnaar Isabella de Groot:
"Isabella de Groot heeft de afgelopen jaren een aantal hoogwaardige publicaties geproduceerd op het terrein van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en het internationaal en Europees belastingrecht. Zij is kritisch, maar komt ook met concrete oplossingen voor verbetering van wet- en regelgeving en helpt daardoor de rechtsontwikkeling vooruit."
Rimco Spanjer, Content Director van Wolters Kluwer Legal & Regulatory Nederland over de Stevensprijs:
"Jonge auteurs zijn van groot belang voor onze toekomst, niet alleen van die van Wolters Kluwer, maar ook voor de samenleving als geheel. Ik hoop zeer dat wij hen nu en in de toekomst kunnen blijven binden aan ons bedrijf en zal daar hard aan werken – en dat zij te midden van hun drukke bestaan de tijd zullen blijven vinden om mee te werken aan onze gemeenschappelijke missie, namelijk het voeren van debat en het hierdoor vorm geven aan onze toekomst."
Hieronder is een kort videofragment te zien van de uitreiking.
Ons belastingstelsel is toe aan een ingrijpende hervorming. Dat heeft president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot gezegd in een interview met de Volkskrant. "In de loop der jaren zijn er zo veel uitzonderingen gemaakt voor bepaalde groepen, dat mij steeds vaker de vraag bekruipt of ons belastingsysteem nog wel het algemeen belang dient."
De Staatssecretaris van Financiën heeft de Bijstellingsregeling indirecte belastingen, Provinciewet en enkele bedragen van bestuurlijke boeten 2025 gepubliceerd.
De Staatssecretarissen van Financiën hebben de Bijstellingsregeling directe belastingen 2025 gepubliceerd. In de bijstellingsregeling worden de indexaties van diverse parameters voor 2025 van directe belastingen vastgelegd. Daaronder zijn ook indexaties van boetebedragen.
De Staatssecretaris van Financiën heeft de Eindejaarsregeling 2024 in de Staatscourant gepubliceerd. In deze regeling is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele regelingen op het terrein van onder andere de directe belastingen, de indirecte belastingen, de douane, het formele belastingrecht, het invorderingsrecht, de toeslagen en de BES-wetgeving.
Het ministerie van Financiën heeft de fiscale cijfers voor 2025 gepubliceerd. Eerder publiceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al de sociale cijfers voor 2025. Aan de hand daarvan is het overzicht ‘Fiscale en sociale cijfers 2025’ opgesteld.
In het Staatsblad is het eindejaarsbesluit 2024 gepubliceerd. In dit besluit is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele uitvoeringsbesluiten op het terrein van belastingen en douane en een wijziging op het terrein van het algemene bestuursrecht.
De Fiscale verzamelwet 2025 is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2025 in werking. Een enkele bepaling treedt in werking op bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Deze wet wijzigt verschillende fiscale wetten. De wijzigingen zijn zowel inhoudelijk als technisch of redactioneel van aard.
Het Belastingplan 2025 is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt grotendeels 1 januari 2025 in werking. Een aantal bepalingen kent terugwerkende kracht tot en met een eerdere datum. Sommige bepalingen hebben juist een latere ingangsdatum.
De wet Overige fiscale maatregelen is in het Staatsblad gepubliceerd en treedt 1 januari 2025 in werking. Een aantal bepalingen heeft terugwerkende kracht tot en met een eerdere datum.
‘Mijn passie en fascinatie voor het vak zijn er nog steeds, maar op een gegeven moment moet je sommige activiteiten toch afsluiten’, zegt Leo Stevens, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voormalig kroonlid van de SER. In augustus 2024 verscheen de 40e druk van zijn boek Elementair Belastingrecht voor Economen en Bedrijfsjuristen. Het is de laatste druk waaraan Leo Stevens – die in oktober 2024 80 jaar werd - meewerkte. Ook legt hij het redacteurschap van Weekblad Fiscaal Recht neer. Reden om terug te kijken op een glansrijke auteurscarrière.