De Italiaanse regering verdubbelt een vlaktaks op buitenlandse inkomsten van superrijken naar €200.000 per jaar. Dat meldt het FD op basis van berichtgeving door de persbureaus Reuters en Bloomberg.

Het gunstige belastingregime voor rijke nieuwe inwoners werd in 2017 ingevoerd door een centrumlinkse regering. De verdubbeling van de vlaktaks geldt alleen voor mensen die in de toekomst voor deze optie kiezen, zo staat in het besluit. Mensen die hun fiscale woonplaats al naar Italië hebben verplaatst, blijven hierdoor gespaard.

De Italiaanse rekenkamer schat dat er tussen 2018 en 2022 in het kader van de regeling 254 miljoen euro aan belastingen is betaald. Volgens minister van Economische Zaken Giancarlo Giorgetti heeft de regeling tot nu toe geleid tot 1.186 verhuizingen naar het land. Giorgetti vertelde verslaggevers echter dat Italië tegen het idee is dat landen met elkaar concurreren om fiscale vrijstellingen aan de rijken te verlenen.

Desalniettemin verwachten Italiaanse belastingadviseurs dat Italië de nieuwe thuisbasis zal worden voor veel rijke, niet-gedomicilieerde inwoners van het Verenigd Koninkrijk die een nieuw land zoeken om hun inkomsten en vermogen te beschermen tegen hogere belastingen. De gunstige Britse belastingregeling voor rijke buitenlanders wordt in april 2025 namelijk afgeschaft, een maatregel van de vorige, conservatieve regering. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves van de Labour Party heeft vorige maand deze belastingverhoging voor rijke buitenlanders bevestigd.

Bron: FD/Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

454

Gerelateerde artikelen