De heffing op de extra winsten van de banken, die de Italiaanse regering 7 august jl. aankondigde, gaat niet gelden voor kleine banken. Dat heeft de Italiaanse vice-premier Antonio Tajani gezegd in een interview met de krant Il Messaggero.

Tajani, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, wil met maatregel de impact van de controversiële heffing op de extra winsten van banken verminderen. Zijn partij, Forza Italia, neemt deel aan het coalitiekabinet van premier Giorgia Meloni en heeft al een aantal voorstellen voorbereid om deze 'meevallersbelasting' of windfall tax voor de banken aan te passen. Deze worden na het zomerreces in het parlement besproken.

De Italiaanse regering wil een heffing van 40 procent op de extra winsten van de banken. De extra winsten maken de banken omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente in het afgelopen jaar flink heeft verhoogd. De rentes voor leningen bij Europese banken lopen daarmee ook op waardoor ze meer verdienen, vooral ook doordat de spaarrentes niet net zo hard meestijgen.

Door de negatieve reacties op de beleggingsmarkt is deze maatregel destijds vrijwel meteen beperkt tot 0,1 procent van de bankactiva. Nu komt Tajani dus met verdere verzachtingen door voor te stellen om de heffing voor kleine kredietverstrekkers die niet onder toezicht staan ​​van de Europese Centrale Bank af te schaffen.

In Nederland heeft de ontwikkelingsorganisatie Oxfam voorgesteld om een extra belasting op te leggen aan de banken vanwege de forse kwartaalwinsten van ING en ABN Amro. In Spanje, Hongarije, Tsjechië en Litouwen voerde de regeringen al een bankenbelasting in om de bancaire overwinsten terug te vorderen. In België overweegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem banken te verplichten hogere spaarrentes te betalen: hij wil de wettelijke minimumrente mogelijk verhogen.

Bron: Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Bankenbelasting

153

Gerelateerde artikelen