![](/media/pctckbqv/stevensprijs2024aa.jpg)
Foto van vlnr: Alexander Oldeman (uitgever Wolters Kluwer), genomineerde Mees Vergouwen, genomineerde Rhys Bane en emeritus hoogleraar en naamgever van de prijs Leo Stevens. Inzet rechtsonder: winnaar Jeroen Goudsmit die vanuit New York de prijsuitreiking bijwoonde.
"Jeroen is een voorbeeld van iemand die als fiscalist de maatschappij probeert vooruit te helpen door te profiteren van ontwikkelingen in andere landen. Een voorbeeld daarvan is een analyse van de Amerikaanse Moore-zaak voor de Nederlandse box 3-plannen." Daarmee eindigde juryvoorzitter Robert Jan Koopman zijn toespraak voordat hij de winnaar bekendmaakte van de 10-jarige Stevensprijs in het komvormige, futuristische Depot Boijmans Van Beuningen. De winnaar kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen maar was wel aanwezig via een online-verbinding vanuit New York. Op een groot scherm konden rond de 120 mensen in de evenementenzaal van het depot, de uitreiking was uitverkocht, Jeroen zien en andersom.
Jeroen Goudsmit (1994) werkt als Senior Manager International Tax op de Dutch Desk van Deloitte in New York. Zijn focus ligt op de Amerikaanse markt en hij houdt zich met name bezig met directe belastingen in internationale context (vennootschapsbelasting, bronbelastingen inclusief verdragstoepassing). Jeroen werkt graag op het snijvlak van techniek en praktijk en is regelmatig betrokken bij opinietrajecten en commentaar op wetsvoorstellen.
Daarnaast besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan workshops, trainingen en publicaties over recente internationale ontwikkelingen zoals BEPS, ATAD, het MLI, Amerikaanse belastinghervormingen en Pijler 2. In dat kader publiceert Jeroen artikelen over de internationale aspecten van het Nederlandse fiscale stelsel, het Amerikaanse fiscale stelsel en Pijler 2, alsmede de interactie tussen deze systemen. Omdat deze regels nieuw zijn is nog veel onduidelijk op het gebied van Pijler 2. Met zijn publicaties hoopt Jeroen een actieve bijdrage te leveren aan de rechtsontwikkeling op dit gebied.
Zware kost
Het is de tweede keer dat Jeroen als genomineerde deelneemt aan de Stevensprijs. In 2022 moest hij zijn meerdere erkennen in Ilona van den Eijnde maar deze keer wist hij zijn mede-genomineerden Mees Vergouwen en Rhys Bane van zich af te schudden. Toch vond de jury het ook dit jaar, het tweede lustrum van de prijs, moeilijk om een winnaar aan te wijzen. "Jullie zijn allemaal winnaars in jullie eigen vakgebied", hield Koopmans het sterke deelnemersveld van de drie genomineerden voor.
Jeroen heeft de jury echter weten te overtuigen dat hij het best voldeed aan het uitgangspunt van de prijs: complexe fiscale materie op een eenvoudige wijze weten te verwoorden. De New Yorkse fiscalist heeft een voorkeur voor internationale belastingonderwerpen, die in vele gevallen ook nog eens ingewikkeld zijn. Daarbij kan worden gedacht aan onderwerpen als de Principal Purpose Test en Pijler 2.
De jury verwijst in haar rapport naar het artikel 'De deferred tax berekening in Pillar 2 op hoofdlijnen', dat samen met zijn collega Godfried Schutz van Deloitte is geschreven (WFR 2023/49). "Een goede poging om de ingewikkelde problematiek van de regeling voor belastinglatenties uit Pijler 2 toegankelijk te maken voor niet-ingewijden", vertelde Koopmans het publiek. Hij gaf ruiterlijk toe dat het zelfs voor de fiscale zwaargewichten in de jury (Stan Stevens, Allard Lubbers en Jeroen Knuist) zware kost was.
Het artikel over Amerikaanse Moore-zaak was voor de jury een bijzondere bijdrage van Jeroen en wellicht doorslaggevend voor de toekenning van de prijs. In 'Moore challenges? Inzichten uit de Amerikaanse Moore-zaak voor de Nederlandse box 3-plannen' (WFR 2024/320) biedt Goudsmit waardevolle inzichten die aanleiding geven tot een debat over ongerealiseerde waardemutaties en het voorgestelde box 3-stelsel in Nederland. Dit artikel is eveneens met een collega van Deloitte geschreven, te weten Linda Jorissen.
De jury ziet gezamenlijke publicaties met een andere auteur overigens niet als beletsel om de Stevensprijs te winnen. "Gezamenlijk publiceren heeft als voordeel dat de aan het schrijfproject deelnemende auteurs hun eigen expertise en aanpak inbrengen en dat het eindresultaat – mede door de interactie tussen de auteurs – zich in vele gevallen kenmerkt door een één-plus-één-is-drie-effect", aldus het rapport.
Bij de prijs hoort een bronzen beeld van een bekende Nederlandse kunstenaar. Dit jaar heeft beeldend kunstenaar Maurice den Boer 'Man Made' gecreëerd als hoofdprijs en voor de andere genomineerden twee kleinere beeldjes genaamd 'Unity, handshake'.
Hersenontsteking
Een schril contrast met de intellectuele competitie van de Stevensprijs vormde het mooie en kwetsbare optreden van Jur Deitmers (dejongenzondergisteren.nl). Aan de prijsuitreiking gaat altijd een opmerkelijke presentatie vooraf. Elk jaar wordt er in het programma ruimte gemaakt voor een persoonlijk verhaal van een Nederlander die een rol heeft gespeeld in een bijzondere gebeurtenis buiten de fiscaliteit om. Dit jaar kreeg Jur het podium met een verhaal over de grote impact die een hersenontsteking op een mens kan hebben.
Jur verloor in 2017 als 21-jarige, tijdens zijn studie aan de Harvard University, zijn volledige geheugen door een ernstige hersenontsteking. Als een vreemde in zijn eigen lichaam en omgeving moest hij helemaal opnieuw beginnen. In zijn presentatie liet hij zien hoe hij met een onbevangen blik zijn leven opnieuw opbouwde. Inmiddels heeft hij een universitaire graad behaald, maar zijn geheugen gaat slechts zeven jaar terug.
Hij vertelde ook over zijn stichting ItsME en zijn missie om onderzoek naar hersenontsteking te ondersteunen. Beluister de podcast op Spotify of lees zijn boek 'De jongen zonder gisteren'.
------------------------------------
De StevensprijsDeze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Tirza Cramwinckel (2023), Ilona van den Eijnde (2022), Loes van Hulten (2021), Arthur van der Linden (2020), Martijn Schippers (2019), Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).
Bron: Tekst: Gé Konings -- Fotografie: Berly Damman
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen