De Stevensprijs leeft! De belangstelling onder jonge publicisten en vanuit de fiscale praktijk neemt met het jaar toe. Jacques Overgaauw en Jeroen Knuist - twee van de vier juryleden - voelen zich vereerd en zijn trots op zoveel fiscaal schrijverstalent.
Stevensprijs 2017
Op vrijdag 26 januari aanstaande vindt voor het derde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. Deze jaarlijks terugkerende Wolters Kluwerprijs is vernoemd naar prof. dr. Leo Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier weer te geven.
Bezieling
De prijs die is ingesteld bij het afscheid van Leo Stevens als hoofdredacteur van Vakstudie Nieuws eind 2014 ligt de juryleden Overgaauw (voormalig vicepresident van de belastingkamer van de Hoge Raad) en Knuist (directeur Grip Accountants en Adviseurs en redactiesecretaris van Vakstudie Nieuws) nauw aan het hart omdat de prijs precies weergeeft waar Stevens voor staat: ingewikkelde materie begrijpelijk verwoorden om zo een brug te kunnen slaan tussen de fiscale wereld en de maatschappij. "De Stevensprijs is er voor jong aanstormend publicerend talent dat breder kijkt dan enkel hun eigen vakgebied en ook weet te verwoorden wat de rol van de fiscaliteit is binnen de maatschappelijke context. Dat is waar het om draait," aldus Knuist. Overgaauw voegt daar nog de volgende publicatie-formule aan toe: "Het praktisch of wetenschappelijk, eenvoudig en helder, bezielend en inspirerend (wat zo typerend is voor Stevens zelf) beschrijven van moeilijke fiscale materie." De leeftijd speelt ook nog een rol. Om in aanmerking te komen voor de Stevensprijs mag de fiscaal auteur niet ouder zijn dan 35 jaar.
Toename
Overgaauw en Knuist zijn inmiddels gewend aan hun taak als jury, al blijft het een vak apart. De toename van het aantal jonge fiscalisten dat de pen ter hand neemt is hartverwarmend, vinden beide juryleden. De jury heeft zich gebogen over een keur aan publicaties in diverse Kluwer vakbladen (zoals WFR, Vakstudienieuws en FED). De Stevensprijs staat voor het enthousiasmeren van jonge fiscale auteurs en die missie is ruimschoots geslaagd. "We hebben, samen met de andere juryleden Stan Stevens en Allard Lubbers, 150 bijdragen in de periode juli 2015 tot en met juni 2017 van 70 jonge fiscale auteurs tegen het licht gehouden," legt Overgaauw uit. "Er is een hele brede laag met ‘upcoming' fiscalisten die, ondanks de dagelijkse druk van de fiscale praktijk, door blijven publiceren en daar zijn wij als jury enorm trots op," vult Knuist aan. Overgaauw: "Het zal niet direct door de Stevensprijs komen, maar het is wel een heel mooi teken dat er zoveel jonge fiscalisten zijn die met de pen in de hand een bijdrage leveren."
Ook de reacties vanuit de fiscale wereld nemen toe. "Steeds meer fiscale experts, waaronder hoogleraren, dragen actief potentiële genomineerden aan en ook het aantal voorkeur-reacties stijgt met het jaar," merken Overgaauw en Knuist op. "We hebben meer dan tweehonderd reacties ontvangen en dat vind ik niet verkeerd voor een prijs die pas drie jaar bestaat," aldus Knuist. "Die reacties nemen we mee," legt Overgaauw uit, "al blijft de keuze voor de uiteindelijke winnaar van de Stevensprijs 2017 een beslissing van de jury. De prijs mag immers niet afhankelijk worden van het netwerk van de kandidaten. Enkele prikkelende opmerkingen van de voorkeursstemmen nemen we natuurlijk mee in de juryrapporten."
Winnaar
Van de 70 jonge fiscale auteurs zijn uiteindelijk de drie genomineerden overgebleven. In alfabetische volgorde zijn dat:
Mats Cornelisse,
Tirza Cramwinckel en
Coen Maas. Alle auteurs die de revue zijn gepasseerd hadden als gemeenschappelijke deler het talent om fiscaliteit al schrijvend inzichtelijk te maken voor een breder publiek, maar een stukje visie over hoe je de fiscaliteit kunt gebruiken voor het oplossen van maatschappelijke problemen, typeert volgens Knuist het onderscheidend karakter van de drie genomineerden. Er kan er echter maar één de winnaar zijn. Deze week komt de jury nog eenmaal bijeen om die keuze te maken. Overgaauw: "Zijn de publicaties kritisch en onafhankelijk, conceptueel breed, komt hieruit duidelijk naar voren dat belastingwetenschap een gedragswetenschap is en is er bezielend en praktisch geschreven? Inspireert een publicatie andere jonge fiscalisten tot het oppakken van de pen? Al deze punten bepalen voor mij wie de uiteindelijke winnaar is." De constante kwaliteit van de publicaties – is dit steeds van eenzelfde hoog niveau – en of de genomineerde zich kan bedienen van meerdere invalshoeken zijn voor Knuist doorslaggevende criteria. Voor het publiek blijft de winnaar nog even geheim. Pas vrijdagmiddag 26 januari zal duidelijk zijn wie van de genomineerden de Stevensprijs 2017 in ontvangst mag nemen.
------------------------------
Stevensprijs
Op vrijdag 26 januari 2018 reikt Wolters Kluwer voor de derde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven.
De prijsuitreiking bijwonen?
Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 26 januari! Schrijf u gratis in via deze link.
Bron: Redactie TaxLive
14