Kabinet-Schoof is ondanks massaal protest nog steeds van plan het BTW-tarief te gaan verhogen voor onder meer hotels, boeken, sportwedstrijden, festivals en de sportschool. De nieuwe regeringsploeg ziet geen ruimte om het plan te laten varen, want de 2,2 miljard euro die ermee wordt opgehaald, is té hard nodig.

Dat melden Haagse bronnen aan het AD. De boekensector blijft zich verzetten tegen het plan, belooft directeur Aendekerk van boekenkoepel CPNB: "De boekenbranche blijft het kabinet vragen lef te tonen en een uitzondering te maken voor boeken. Ze zijn nog niet van ons af!"

Momenteel onderhandelt het kabinet, samen met de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB over de miljoenennota, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Die opgave is niet gemakkelijk, omdat het kabinet de komende jaren de lasten wil verlichten, maar ook moet bezuinigen. Deze week komen de betrokkenen bijeen op het ministerie van Financiën.

Na het eerste overleg met de leiders van de coalitiepartijen toonde premier Schoof zich optimistisch. De premier zei "vol goede moed" te zijn dat hij er met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB uitkomt. Het gesprek verliep volgens hem in "goede sfeer". De begroting moet uiterlijk 31 augustus klaar zijn om naar de Raad van State te sturen.

Met een extraparlementair kabinet is de afstand met de Kamer groter. Anders dan bij vorige kabinetten zeggen de partijleiders tijdens de bijeenkomst vooral te luisteren naar het kabinet. Aanpassingen aan de begroting moeten - als die nodig zijn - bij de Algemene Politieke Beschouwingen worden geregeld, meent NSC-voorman Pieter Omtzigt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

659

Gerelateerde artikelen