Het kabinet wil een selectiever en gerichter arbeidsmigratiebeleid. Dat schrijft minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dat vergt scherpe keuzes, die de omvang en samenstelling van arbeidsmigratie beïnvloeden.

Om gerichter arbeidsmigratiebeleid te voeren gaat het kabinet na in hoeverre een herziening van verschillende (fiscale) regelingen hieraan een bijdrage kan leveren. Het kabinet laat daartoe een doorlichting uitvoeren naar de gevolgen van huidige subsidies en fiscale regelingen. Daarom onderzoekt het kabinet of, en zo ja, hoe de fiscale voordelen onder de ETK-regeling, kunnen worden versoberd. In deze afweging zullen de uitkomsten uit het evaluatierapport en het onlangs aan de Tweede Kamer aangeboden addendum worden betrokken.

Het kabinet blijft uitnodigend beleid voeren voor kennismigranten die belangrijk zijn voor onze economie en samenleving, aldus Van Hijum. Uit de recent verschenen evaluatie van SEO Economisch Onderzoek bleek dat de 30%-regeling doeltreffend en doelmatig is. In de brief ‘Kabinetsreacties evaluatie fiscale regelingen’ van 17 oktober 2024 en in het Belastingplan 2025 is vermeld dat de versobering van de zogenoemde expatregeling daarom deels hersteld wordt. Om deze regeling meer toe te spitsen op (hoogproductieve) kenniswerkers, zal de salarisnorm voor de 30%-regeling worden verhoogd.

Het kabinet onderzoekt de effectiviteit en uitvoerbaarheid van verschillende varianten om de eisen van de kennismigrantenregeling te verhogen of aan te scherpen. Bijvoorbeeld door aanpassing van de salariscriteria maar ook door aanpassing van de voorwaarden waaronder bedrijven als erkend referent worden aangemerkt. Het doel hiervan is dat het kabinet gerichter kennismigranten kan aantrekken. Dit is volgens van Hijum nodig om ervoor te zorgen dat de regeling beter wordt toegespitst op kennismigranten die echt nodig zijn voor de Nederlandse kenniseconomie en om misbruik tegen te gaan. De Kamer wordt hierover voor de zomer geïnformeerd.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Arbeidsrecht

281

Gerelateerde artikelen