"De regering is in het algemeen tegen misbruik en voor anti-misbruikmaatregelen, maar niet in het algemeen voor elke bepaling in elke anti-misbruikmaatregel." Met deze bewoordingen reageerde staatssecretaris Wiebes van Financiën afgelopen dinsdag op het verzoek van senator Elzinga (SP) om diens motie te ondersteunen voor het min of meer omarmen van algemene anti-misbruikbepalingen die in EU en OESO-verband worden besproken.

Motie

Tijdens het op dinsdag 25 maart gehouden slotdebat over de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011 liet Wiebes weten de motie van Elzinga te beschouwen als ondersteuning van beleid. Elzinga diende zijn motie in tijdens het eerder gehouden debat over het Fiscaal Verdragsbeleid op 21 januari 2014. In deze motie wordt de regering verzocht multilaterale initiatieven voor algemene anti-misbruikmaatregelen door EU en OESO te ondersteunen.

Algemene anti-misbruikmaatregelen

De motie ziet onder meer op het voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de Moeder-Dochterrichtlijn om zo een einde te maken aan de heffingsvrijstellingen voor hybride leningen binnen de Europese Unie (als in de andere Staat een aftrek is genomen). Om dubbele niet-heffing te voorkomen wil de Europese Commissie een specifieke anti-misbruikbepaling opnemen die structuren met hybride leningen moet tegengaan. Verder moet de huidige anti-misbruikbepaling plaats maken voor een algemene anti-misbruikbepaling: de General Anti-Abuse Rule (GAAR).

Kort na het debat in januari benadrukte toenmalig staatssecretaris Weekers in een brief dat een algemene internationale anti-misbruikbepaling een verkeerd instrument is om belastingontwijking aan te pakken. Het zou volgens hem zelfs kunnen leiden tot een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie.

Elzinga is niet overtuigd van de argumenten van Weekers tegen een algemene anti-misbruikbepaling tijdens het debat en in de daarop volgende brief. In het slotdebat benadrukt de senator dat de regering eerder ook veelvuldig heeft uitgedragen dat de bestrijding van belastingontwijking een terrein is waarop de Europese regelgeving nu juist wel meerwaarde kan hebben.

Van algemeen naar specifiek

Elzinga verwacht overigens niet dat - als het gaat om anti-misbruikbepalingen - de huidige staatssecretaris Wiebes zomaar gewoon bij het 'kruisje' tekent. "Natuurlijk niet, maar wel dat hij zich inzet om tot een goede Europese algemene anti-misbruikbepaling te komen. Als de regering het thans voorliggende Europese voorstel voor een anti-misbruikbepaling in de aanpassing van de Moeder-Dochterrichtlijn nog te algemeen en te specifiek vindt, dan moet de regering trachten het voorstel specifieker en objectiever te maken," aldus Elzinga.

Kabinetsvisie

Wiebes reageert hierop door aan te geven dat de regering niet zomaar voorstander is van elke bepaling in elke anti-misbruikmaatregel. Volgens de staatssecretaris kan Europese regelgeving hier goed werken, maar het is vooralsnog niet helder dat de algemene anti-misbruikbepaling zoals voorgesteld door de Europese Commissie goed kan werken. "Het is onhelder, waardoor je een verschillende uitleg creëert in verschillende landen. Het is niet nationale wetgeving of de uitleg in nationale wetgeving die zorgt voor misbruik, maar het zijn juist de verschillen tussen landen en die introduceer je op zo'n moment." Ook benadrukt Wiebes dat door overheveling van bevoegdheden bepaalde goedwerkende instrumenten juist niet meer dreigen te werken. Iets wat ook zijn voorganger in januari al aangaf.

Tot slot geeft Wiebes nog aan dat de "regering erop uit is om het goede te omarmen en de slechte voorstellen te verbeteren. Dat is dan ook het voornemen." Daarmee lijkt hij tegemoet te komen aan de motie van Elzinga. Laatstgenoemde noemt het antwoord van Wiebes in het slotdebat 'bevredigend' en waardeert het dat de uitleg van zijn motie wordt onderschreven. Op dinsdag 1 april zal de Eerste Kamer over de motie van Elzinga stemmen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen