Het kabinet trekt 3,7 miljard euro extra uit voor de uitbreiding van de economische steunpakketten. Bedrijven met een groot omzetverlies kunnen tot 70 procent van de vaste lasten vergoed krijgen en de geplande afbouw van de steunmaatregelen vanaf 1 januari is officieel van tafel. Werkgeversorganisaties zijn niet helemaal tevreden met verbeterde steunpakket.
Het extra geld komt boven de 33,7 miljard euro die de steunpakketten tot dusver hebben gekost. De aanvullende steun moet met name bedrijven in de horeca, de reisbranche en de evenementensector helpen te overleven. Dat is volgens het kabinet nodig omdat versoepeling van de coronamaatregelen er voorlopig niet inzit.
De reisbranche krijgt hulp bij het terugbetalen van klanten die afgelopen jaar hun vakantie niet door zagen gaan. Bedrijven gaven daar vaak een voucher voor, maar na een jaar moet alsnog geld worden teruggegeven. Zij kunnen daar binnenkort geld voor lenen van de overheid dankzij een speciale kredietfaciliteit.
Mensen die ondanks de bestaande regelingen "tussen wal en schip dreigen te vallen" kunnen straks bij gemeenten terecht voor hulp om hun huur of hypotheek te blijven betalen. Het gaat dan om bijvoorbeeld zelfstandigen die veel minder opdrachten krijgen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Daar is 130 miljoen euro voor opzij gezet.
Het kabinet verlengt ook de periode waarin ondernemers uitstel van belasting of verlenging van het uitstel kunnen aanvragen, tot 1 april 2021. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat daardoor nog eens 2,5 miljard euro aan belastingen later zal worden betaald.
Voor horeca niet voldoende
Het aanvullende steunpakket is een stevige verbetering voor ondernemers in alle zwaar getroffen sectoren, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland, maar toch zal het lang niet voor iedereen voldoende zijn om zijn of haar bedrijf door deze crisis te loodsen. Bij ONL voor Ondernemers heerst vooral teleurstelling, vooral door het gebrek aan perspectief.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het pakket dat er nu ligt, aanmerkelijk beter dan wat er aanvankelijk op tafel lag. Het kabinet heeft volgens de organisaties ook geluisterd naar de ingebrachte punten. De flink hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog, maar blijft op 30 procent.
Verder zijn bepaalde versoberingen geschrapt. Daardoor gaat de loonondersteuning via NOW niet terug van 80 naar 70 procent. De organisaties noemen het ook goed dat er een voucherbank komt van 400 miljoen euro voor de reisbranche en ondernemers opnieuw maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst.
De organisaties vrezen wel dat het pakket zoals het er nu ligt voor bijvoorbeeld de horeca niet voldoende zal zijn. Zeker omdat zij nog geen zicht hebben op wanneer ze de deuren weer mogen openen. "Veel ondernemers zijn inmiddels volledig door hun reserves heen", waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland.
ONL voor Ondernemers waardeert het positieve gebaar van het kabinet met de uitbreiding van het steunpakket, maar de teleurstelling overheerst. Niet alleen vreest ONL dat vele ondernemers alsnog onvoldoende of niet worden geholpen met dit pakket aan maatregelen. "Ook krijgen ondernemers niet het perspectief waarop ze hoopten", aldus de organisatie. Volgens ONL is het belangrijkste voor ondernemers dat ze weer open kunnen en zicht krijgen op de toekomst. Het steunpakket is en blijft helaas onvoldoende.
VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen verder nog dat het nu vooral zaak is om vooruit te kijken. Met slimmere maatregelen en massaal testen moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om, ook als de coronacrisis nog niet voorbij is, reizen, evenementen en activiteiten in de horeca weer mogelijk te maken", aldus de organisaties.
Lees ook de dossierpagina's Belastingheffing formeel en Belastingheffing materieel van het Dossier Coronavirus die zijn geactualiseerd met de nieuwste noodmaatregelen.
Bron: Ministerie van Economische zaken
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen
Dossiers: Corona