Het kabinet overweegt om zich kandidaat te stellen als vestigingsland voor een nieuw op te richten Europees douaneagentschap. Het Ministerie van Financiën kijkt of er bij regio's interesse is om het agentschap te huisvesten. Het agentschap moet EU-lidstaten helpen risico’s van goederenzendingen beter in te schatten om onder meer drugshandel en belastingfraude tegen te gaan.

Daarnaast krijgt het agentschap een belangrijke rol bij de IT van de douanediensten. Op Europees niveau komt data over grensoverschrijdend verkeer voor gezamenlijke douanediensten beschikbaar middels een EU-datahub. Het agentschap wordt naar verwachting vanaf 2026 opgericht, en vanaf 2028 actief. Op dit moment loopt de Europese besluitvorming hierover.

Verantwoordelijk staatssecretaris Nora Achahbar vindt Nederland een logische keuze voor het agentschap. "Onze mainports, zoals de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol, maken ons een echt internationaal handelsland." Als er interesse is, stelt het kabinet samen met een geselecteerde gemeente een bid op, waarna het zal besluiten of het inderdaad een gooi doet naar het agentschap.

De oprichting van deze Europese douaneorganisatie volgt op een herziening van de regels binnen de douane-unie, die vrij verkeer van goederen regelt. De nieuwe regels moeten een oplossing bieden voor de opstapeling van werk voor douanes, omdat er steeds meer spullen internationaal worden vervoerd. De Nederlandse douane heeft bijvoorbeeld in 2023 1 miljard aangiften verwerkt, vier keer zoveel als in 2018, benadrukt het Ministerie van Financiën.

Europese agentschappen zijn populair bij lidstaten, omdat ze vaak expertise en werkgelegenheid brengen aan het land waar zo'n organisatie wordt gevestigd. Nederland voerde eerder een succesvolle lobby voor het Europese Medicijn Agentschap (EMA). Het agentschap verhuisde enkele jaren geleden uit Londen naar Amsterdam door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

 

Bron: ANP/ MinFin

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Douane

142

Gerelateerde artikelen