Het kabinet voert een derde belastingschijf in, waardoor voor het eerste deel van het inkomen een lager belastingpercentage gaat gelden. Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving door De Telegraaf en het AD. Tot welk inkomen de schijf precies loopt, en welk belastingpercentage ervoor geldt, is nog niet bekend. Daarnaast gaat het kabinet toch niet het mes zetten in de 30%-regeling en wordt de overdrachtsbelasting voor verhuurders, beleggers en ontwikkelaars teruggeschroefd.

Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hadden het voornemen al opgeschreven in het coalitieakkoord. Daarin staat de ambitie tot "meer loon naar werken door een lastenverlichting (...) bijvoorbeeld via het introduceren van een extra schijf in de inkomstenbelasting". Het opnieuw invoeren van zo'n schijf is ook goed uit te voeren door de Belastingdienst.

Voor mensen die dit jaar nog niet de pensioenleeftijd hebben bereikt, gelden momenteel twee belastingschijven bij het inkomen uit werk en woning. De eerste schijf loopt tot € 75.518. Van het inkomen tot aan die grens moeten mensen 36,97 procent afdragen. In de tweede schijf, dus boven € 75.518 , geldt een belastingpercentage van 49,5 procent.

Hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis denkt dat invoering van een derde belastingschijf een ineffectieve manier is om de lage en middeninkomens te helpen met het verlichten van de lasten. "Het doet denken aan de energietoeslag van een aantal jaar terug, toen kreeg iedereen die toeslag terwijl hogere inkomens die niet nodig hadden", zegt hij tegen BNR.

Naar verluidt wordt ook het kindgebonden budget verhoogd, en houden eenverdieners een belastingkorting. Premier Dick Schoof vertelde vrijdag aan het begin van zijn wekelijkse persconferentie al trots dat Nederlanders er in hun portemonnee op vooruit gaan. Hij wilde niet ingaan op de gelekte ingrepen. Dat de mooie kant van de begroting direct op straat lag, is volgens premier Dick Schoof niet direct een groot probleem. De premier gunt iedere journalist "zijn jacht op nieuwtjes", zei hij grijnzend.

30%-regeling

De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen is volgens innovatieve bedrijven absoluut noodzakelijk. Maar sommige partijen, waaronder coalitiepartij NSC, hebben veel kritiek op de regeling. Die zou dan ook flink worden afgebouwd: in stappen naar 10 procent. Die versobering is grotendeels van de baan: het percentage van het loon waarover geen belasting wordt geheven gaat nu naar 27 procent.

Algemene tarief overdrachtsbelasting

Het algemene tarief in de overdrachtsbelasting, dat onder meer geldt voor verhuurders, gaat omlaag. Het tarief werd de afgelopen jaren juist steeds wat verhoogd. Het kabinet verlaagt het tarief nu van 10,4 procent naar 8 procent. Deze maatregel kost zo’n € 110 miljoen. Of het verlaagde tarief van 2 procent voor eigen woningen onveranderd blijft, is niets over gezegd. Evenmin is bekend hoe het kabinet omspringt met de tegenvaller bij box 3, ofwel het feit dat de Hoge Raad heeft gezegd dat de fiscus alleen vermogensrendementen mag belasten die daadwerkelijk zijn behaald.

Andere lastenverhogingen die in het hoofdlijnenakkoord worden genoemd, gaan gewoon door. De btw op kunst en cultuur, sport en op hotelovernachtingen gaat naar het hoge tarief. De btw-verhoging op boeken gaat eveneens door, maar er komt een compensatie voor schoolboeken. Ook de kansspelbelasting gaat omhoog. De voorgenomen versobering van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting wordt minder drastisch doorgevoerd dan aanvankelijk gepland. Dit is een concessie aan een deel van de oppositie die zich tegen de versobering verzette.

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken liet tot slot doorschemeren dat er ook geld opzij wordt gezet om tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen. De bestaande belastingvrijstelling waardoor bedrijven werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt eind volgend jaar af. Het kabinet gaat met werkgevers en werknemers in overleg over een structurele regeling.

Bron: ANP/FD/NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Belastingen van rechtsverkeer

Focus: Focus

Dossiers: Prinsjesdag 2024

13561

Gerelateerde artikelen