Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.
Het was al eerder bekend dat het kabinet wil dat de steunregelingen anders worden ingericht. Momenteel kunnen bedrijven loonsteun en een tegemoetkoming van de vaste lasten krijgen als ze door de coronamaatregelen een stuk minder omzet draaien dan normaal. De steunpakketten werken "verstorend", geeft het kabinet toe. Zo zorgt de loonsteun ervoor dat werknemers in dienst blijven in sectoren die met grote problemen kampen, terwijl in andere sectoren een grote behoefte is aan arbeidskrachten.
Bovendien "komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht", stelt het kabinet in de brief. Uiterlijk eind maart komt het daarom met een brief waarin het aangeeft "of en hoe" de coronasteun op lange termijn moet worden vormgegeven. Hierover overleggen de betrokken ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën nog. In december zei het vorige kabinet nog daarbij een balans te zoeken tussen overheidssteun enerzijds en ondernemersrisico anderzijds.
Bron: Rijksoverheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen
Dossiers: Corona