Nederlandse huizenkopers hebben in de eerste helft van dit jaar meer hypotheken afgesloten voor een gemiddeld hoger bedrag. Dat meldt het Kadaster op basis van een vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg daarvan is het totaal aan hypotheekbedragen in ons land gestegen met ruim een vijfde tot 59,4 miljard euro.

In totaal werden in de maanden januari tot en met juni 170.000 hypotheken afgesloten, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het gemiddelde hypotheekbedrag waarvoor dat gebeurde bij de aankoop van een woning steeg met 7,3 procent op jaarbasis tot 449.000 euro.

De Nederlandse huizenprijzen zijn de afgelopen maanden steeds harder opgelopen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster meldden eerder dat bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dat was de grootste stijging in bijna twee jaar. Ook in juni waren de huizenprijzen al flink opgeveerd, met een plus van 9,7 procent op jaarbasis.

Het Kadaster merkt dat kopers in de eerste helft van 2024 vooral meer leenden voor het aankopen van duurdere woningen boven de zogeheten NHG-grens. Het gaat dan om woningen boven de 435.000 euro.

Bron: Kadaster

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

77

Gerelateerde artikelen