De Tweede Kamer vraagt zich af of de economische noodregelingen nog wel genoeg zijn voor "schrijnende gevallen" van ondernemers die net niet in aanmerking komen voor regelingen of die onvoldoende gesteund worden. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland constateren dat ondernemers, die geraakt worden door de lockdownmaatregelen van het kabinet, zelf nog niet worden gecompenseerd voor geleden schade.

Verder vallen nog altijd veel ondernemers "buiten de boot" bij de toekenning van crisissteunmaatregelen, zo vinden de werkgeversorganisaties in een reactie op de uitbreiding van de steunpakketten door het kabinet. Vooralsnog zijn de steunmaatregelen gericht op het compenseren van personeelskosten en tegemoetkomingen in vaste lasten. Maar voor het inkomen dat de ondernemer zelf misloopt, is nog geen regeling. Dat is voor MKB-Nederland en VNO-NCW een bijzonder punt van aandacht in vervolggesprekken met de beleidsmakers.

De organisaties drongen eerder bij het kabinet aan op verruiming van de steunpakketten. Daar heeft het kabinet in de ogen van de organisaties snel mee doorgepakt. Zo zijn de drempels verlaagd voor de loonsteun via de NOW alsook de vastelastencompensatie via de TVL. Maar er is volgens de organisaties meer nodig.

In de Tweede Kamer vragen vrijwel alle partijen aandacht voor schrijnende gevallen. "Veel ondernemers die op last van de overheid worden gesloten, komen hiermee niet meer uit. Er moet iets gebeuren", zegt PVV'er Fleur Agema. Het CDA vraagt aandacht "voor startende ondernemingen en schrijnende gevallen." Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg is de rek eruit bij ondernemers. "Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Er moet perspectief komen."

Partijen van links tot rechts willen dat het kabinet kijkt naar de regelingen. "Ondernemers hebben hun spaargeld erin gestoken", zegt Nicki Pouw-Verweij van JA21. "Worden ondernemers wel volledig gecompenseerd? Of wordt het voor zelfstandige nog moeilijker", vraagt SP'er Maarten Hijink zich af. VVD'er Aukje de Vries wil dat het kabinet kijkt naar startende ondernemers en "schrijnende gevallen die overal net buiten vallen".

Door de systematiek van de steunpakketten, vissen sommige ondernemers achter het net. Er wordt veelal gerekend met omzetverlies ten opzichte van een bepaalde periode. Maar sommige bedrijven bestonden toen nog niet, en er zijn voorbeelden van ondernemers die net in die periode geen omzet draaiden, bijvoorbeeld door zwangerschap.

Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is de onzekerheid voor "zzp'ers, flexwerkers en tussen-wal-en-schip-ondernemers ontzettend groot". Lisa Westerveld (GroenLinks) vraagt om een "goede compensatieregeling" voor deze groepen, waaronder "wanhopige zzp'ers in de culturele sector".

Het wringt dat ondernemers voorlopig nog moeten wachten op de langetermijnplannen van het kabinet, vindt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. "Kom op kabinet, en ook gemeenten, zie om naar die schrijnende gevallen, en handel barmhartig."

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland/Tweede Kamer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

7

Gerelateerde artikelen