Bron: ANP
Gerelateerde artikelen
Heinen stuurt wetsvoorstel over contant geld naar Tweede Kamer
Banken moeten er samen voor gaan zorgen dat mensen altijd binnen een straal van vijf kilometer een werkende geldautomaat kunnen vinden. Voor het gebruik daarvan mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Brussel wil Europese spaarders aan het beleggen krijgen
Bedrijven in de Europese Unie hebben jaarlijks honderden miljarden euro nodig voor investeringen in onder meer defensie, de transitie naar groene energie en vergroting van de concurrentiekracht van de EU. Met het voorstel voor een Spaar- en Beleggingsunie wil de Europese Commissie EU-burgers overhalen hun spaartegoed niet op de bank te laten staan, maar te beleggen. Het gaat volgens de Commissie om 10.000 miljard euro die EU-burgers nu op de bank hebben staan.
Rabobank moet echtpaar 100.000 euro betalen na bankpasfraude
Rabobank moet een gedupeerd echtpaar van bankpasfraude toch 100.000 euro vergoeden. De Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid vindt het, in tegenstelling tot de Geschillencommissie eerder, "onjuist om de prijs geheel voor rekening te laten komen van de consumenten". In totaal verloor het echtpaar ruim 148.000 euro.
Recordbedrag aan spaargeld door hogere lonen
Nederlanders hebben nog nooit zoveel geld gespaard als afgelopen jaar. Eind december hadden huishoudens samen 600,5 miljard euro op betaal- en spaarrekeningen staan, een recordbedrag volgens De Nederlandsche Bank (DNB). Mogelijk kunnen sommige Nederlanders zoveel sparen omdat de lonen zijn gestegen, vermoedt DNB.
'7,6 miljard euro aan spaargeld en deposito's verdampte door inflatie in 2024'
Spaarders moeten actief blijven om te vermijden dat hun spaargeld minder waard wordt. Een analyse van spaarplatform Raisin laat zien dat spaarders in Nederland vanwege de aanhoudend hoge inflatie ook in 2024 geld verloren op hun spaartegoeden. Gemiddeld verloren spaarders vorig jaar zo’n 1,8 procent aan koopkracht op vrij opneembaar spaargeld en 0,7 procent op termijndeposito’s. Het totale verlies aan koopkracht wordt geschat op ongeveer 7,6 miljard euro.
Nederlanders stallen fors meer spaargeld bij buitenlandse banken
Nederlanders sparen steeds meer bij banken in het buitenland. Ze lijken te willen profiteren van de soms aanzienlijk hogere spaarrentes bij banken in bijvoorbeeld Estland en Italië. Ook wordt veel geld weggezet op rekeningen in Duitsland en België.
ING start met compensatie te hoge rente voor creditcardhouders
ING heeft klanten met een creditcard die te veel rente hebben betaald een compensatievoorstel gestuurd. Een woordvoerster van de bank meldt dat de eerste creditcardhouders deze maand een aanbod hebben gekregen.
Vof's en cv's worden enkele depositohouders voor depositogarantie
Het depositogarantiestelsel biedt automatische bescherming van een (spaar)rekening tot € 100.000 per persoon wanneer er iets gebeurt met de bank en in sommige gevallen zelfs tot een half miljoen. Vanaf 1 september a.s. wordt de Nederlandse depositogarantie verruimd en is het aantal gevallen uitgebreid waarvoor de garantie tot € 500.000 geldt. Dat meldt de Nederlandsche Bank (DNB). Ook verandert er, op een later tijdstip, wat voor maatschappen en vennootschappen.
Banken verruimen leennormen voor consumenten
Nederlandse huishoudens kunnen vanaf 19 november meer geld lenen door een aanpassing van de leennormen. Dit komt doordat de lonen zijn gestegen en de meeste huishoudens er financieel beter voorstaan dan in voorgaande jaren, maakten de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend.
Mkb hekelt nieuwe rapportageverplichting CO2-uitstoot zakelijk en woon-werkverkeer
Organisaties met honderd of meer werknemers moeten binnenkort gaan bijhouden hoeveel CO2 hun personeel uitstoot bij zakelijk verkeer en woon-werkverkeer, tot groot ongenoegen van midden- en kleinbedrijven. Niet alleen het aantal afgelegde kilometers moet worden bijgehouden, maar ook het soort vervoermiddel en het brandstoftype dat wordt gebruikt. "De kosten en administratieve lasten zijn disproportioneel hoog", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Het is eigenlijk waanzin ten top."