Op de laatste vergaderdag voordat de Tweede Kamer met verkiezingsreces gaat, steunden partijen plannen om de begroting voor volgend jaar flink te verbouwen. De Kamer stemde over het belastingpakket 2024 en de enkele tientallen wijzigingsvoorstellen waar de Kamer zelf mee was gekomen. Rond 03.00 uur 's nachts is daarmee met miljarden geschoven. Onder meer de 30%-regeling wordt versoberd ten gunste van studenten met studieschulden.

Bekend was al het plan van 'links' om de bankenbelasting te verhogen (150 miljoen euro). Dit moet deels de verhoging van het minimumloon financieren. 'Rechts' wil de korting op de brandstofaccijnzen langer in stand houden, wat 1,2 miljard euro kost. Daarvoor wordt onder meer een greep gedaan uit het Nationaal Groeifonds.

Omdat het pas vanaf 2027 lukt om kinderopvangtoeslag vrijwel gratis te maken, moet de belastingkorting voor jonge ouders langer in stand blijven, maar daarna worden afgebouwd. Een voorstel van de ChristenUnie kreeg hiervoor genoeg steun. CDA en VVD willen de energiebelasting verlagen (ter waarde van 100 miljoen euro). Ook dat voorstel kon op een meerderheid rekenen.

De voorgestelde verhoging van de accijns op alcoholhoudende dranken moet wat de VVD en de SGP betreft worden gehalveerd. Om de 72 miljoen euro te betalen die de schatkist hierdoor zou mislopen, gaat de accijns op tabak en de belasting op kansspelen juist meer omhoog, aldus het voorstel dat werd aangenomen door de Tweede Kamer.

30%-regeling

Zoals verwacht stemde de Kamer in met een plan om de 30%-regeling te versoberen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald moet ten goede komen aan de studenten die onder het leenstelsel vielen, de zogeheten pechgeneratie. Vannacht tekende de meerderheid zich al af voor het voorstel van het Kamerlid Omtzigt, GroenLinks/PvdA, Volt en de ChristenUnie. Vanaf 2029 zou die versobering jaarlijks zo'n 200 miljoen euro moeten opleveren.

Nu hebben hoogopgeleide buitenlandse werknemers een belastingvoordeel ten opzichte van Nederlandse werknemers. Expats hoeven nu vijf jaar lang geen belasting te betalen over ten hoogste 30 procent van hun loon. Het voorstel verkort die periode naar ten hoogste twintig maanden. Daarna geldt voor 20 maanden een 20-procentsregeling, en in de 20 maanden daarna nog een 10-procentsregeling.

De partijen denken dat de versobering vanaf 2029 zo'n 200 miljoen euro per jaar op kan leveren. In het amendement is geregeld dat deze miljoenen naar een lagere rente op studieschulden gaan. Een nieuwe regering moet zich hier wettelijk aan houden, alleen is een nieuw percentage nog niet vastgesteld.

Een voorstel van D66 en de SP om de rente op studieleningen voor de pechgeneratie naar 0 procent te brengen, kreeg niet genoeg steun. Dat plan zou bekostigd moeten worden uit onder meer een verhoging van de btw op sierbloemen.

Reces

Normaal gesproken hoeven partijen pas vlak voor het nieuwe jaar te stemmen over het belastingplan. Maar omdat volgende maand al verkiezingen zijn, werden de stemmingen naar voren gehaald.

Doordat het kabinet deze zomer is gevallen en dus demissionair is, lag bovendien de nadruk meer op de plannen van de Kamer zelf. Kamerlid Pieter Omtzigt en VVD'er Silvio Erkens gaven allebei aan moeite te hebben met het gehaaste, nachtelijke stemmen over de miljardenplannen. Beide Kamerleden kwamen zelf overigens evengoed met ingrijpende voorstellen.

Bron: ANP/NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2023

4525

Gerelateerde artikelen