Schuldeisers moeten geen aanspraak meer kunnen maken op financiële tegemoetkomingen of schadevergoedingen die mensen ontvangen van de overheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat dit bij wet wordt geregeld. GroenLinks en de ChristenUnie hadden daartoe een voorstel ingediend.

Directe aanleiding is de tegemoetkoming van 5000 euro die slachtoffers van geweld in de jeugdzorg krijgen. Sommige ontvangers die in de schuldsanering zitten, moeten dat geld afstaan aan schuldeisers. Het demissionaire kabinet nam maatregelen om te voorkomen dat dit gebeurde bij slachtoffers van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, die een schadevergoeding van 30.000 euro kregen.

Hetzelfde moet nu gebeuren bij slachtoffers van geweldsmisdrijven in de jeugdzorg, vindt de Tweede Kamer. Daarnaast moet de wet zo worden aangepast dat in de toekomst iedereen die de dupe is geworden van overheidshandelen en daarvoor gecompenseerd wordt, beschermd is tegen schuldeisers.

"Het leven van mensen om wie het gaat, ligt in veel gevallen in puin", zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. "We kennen inmiddels de schrijnende voorbeelden uit de toeslagenaffaire, maar ook van slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. De overheid moet er alles aan doen om deze mensen de kans op een nieuwe start te bieden."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Toeslagen en zorgverzekeringswet, Insolventierecht, Sociale zekerheid kinderen en jongeren

5

Gerelateerde artikelen