![](/media/rmzfxumj/image-2019-06-04.jpg)
De Kamer van Koophandel moet extra bevoegdheden krijgen om inschrijving in het Handelsregister te weigeren en notarissen kunnen als gevolg van de Europese AML-verordening vanaf 2027 onderling gegevens delen met als doel om vastgoedfraude en ondermijning door criminele organisaties tegen te gaan. Dat blijkt uit het debat van de minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, met de Tweede Kamer, zo meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Tijdens het debat kwam naar voren dat georganiseerde criminaliteit vastgoed inzet als witwasmachine, terwijl gemeenten onvoldoende middelen hebben om verdachte transacties te stoppen. De vier grote steden pleiten daarom voor strengere regelgeving en bredere bevoegdheden voor de KVK. Ook het terugdringen van malafide bedrijfsconstructies en betere samenwerking tussen overheidsinstanties stonden centraal.
Notarissen moeten nu ongebruikelijke transacties melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU), maar voelen zich soms onveilig doordat hun naam in strafdossiers kan opduiken. Minister Van Weel erkende de zorgen en benadrukte dat notarissen met de invoering van de AML-verordening in 2027 onderling gegevens kunnen delen. Tot die tijd blijft het FIU-meldpunt de aangewezen route voor het melden van ongebruikelijke transacties, schrijft de KNB.
De AML-verordening (ook wel de EU-'single rulebook'-verordening genoemd) richt zich op Europese uniformering van 'klanten-due diligence', transactiemonitoring, transparantie van uiteindelijke begunstigden en het gebruik van anonieme instrumenten, zoals crypto-activa en nieuwe entiteiten zoals crowdfundingplatforms. De verordening bevat een vaste drempel voor de kwalificatie als UBO bij een (controlerend en/of eigendomsbelang) van 25 procent. Daarbij zullen ook de UBO's van buitenlandse vennootschappen met onroerend goed moeten worden geregistreerd, met terugwerkende kracht tot 2014.
De AML-verordening maakt deel uit van het Europese antiwitwaspakket. De Europese AML-autoriteit (Anti-Money Laundering Authority of ‘AMLA’) is gevestigd in Frankfurt.
Bron: KNB/PwC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht