Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting wil de regels voor huurwoningen aanpassen om hogere huren mogelijk te maken. Op die manier wil ze de verkoop van huurwoningen tegengaan. Dat schrijft de BBB-minister in een brief aan de Tweede Kamer. Vastgoed Belang, de belangenclub van verhuurders, noemt de ingreep van Keijzer ontoereikend.

Vooral particuliere verhuurders zijn hun woningen aan het verkopen, maakt Keijzer op uit een analyse van woningmarktcijfers. Dat zou komen door een samenloop van regels en economische omstandigheden. De Wet betaalbare huur die sinds juli regelt dat voor meer woningen maximale huurprijzen gelden, speelt mee. Maar het "uitponden" oftewel verkopen van huurwoningen neemt volgens de minister al sinds 2021 toe.

De eerste maatregel gaat om de regel dat de WOZ-waarde van een woning maximaal voor een derde mag meetellen bij het bepalen van de huurprijs. Keijzer denkt aan een "prijsopslag" voor woningen die met deze regel te maken hebben. Daardoor kan de maximale huurprijs met tientallen euro's stijgen.

Woningen zonder buitenruimte krijgen op dit moment minpunten in het systeem dat de maximale huurprijs bepaalt. Die minpunten wil Keijzer afschaffen. De maximale huur kan daarmee volgens haar zo'n 33 euro per maand omhoog.

Kleine rijksmonumenten hebben volgens de minister een "unieke karakteristieke kwaliteit" en liggen vaak op fijne plekken. Dat wil Keijzer laten terugkomen in een huurprijs die 40 tot 70 euro hoger mag liggen dan nu het geval is.

Keijzer wil haar besluiten voor de zomer voorleggen aan de Tweede Kamer om ze op 1 januari volgend jaar te laten ingaan, meldt een woordvoerder. Het is nog niet zeker of dat gaat lukken. De hogere huren zijn pas mogelijk bij contracten die onder de nieuwe regels worden afgesloten.

Studenten

Verder moet het makkelijker worden om woningen tijdelijk te verhuren aan studenten. Keijzer wil de regels aanpassen om "verlichting" te bieden aan met name particuliere verhuurders. Sinds juli vorig jaar zijn tijdelijke huurcontracten in principe verboden. Voor studenten geldt een uitzondering, onder de voorwaarde dat ze tijdelijk in een andere gemeente een woning huren dan waar ze wonen. "In de praktijk blijkt deze uitzondering echter onduidelijk en leidt deze tot vragen en signalen van oneigenlijk gebruik", aldus Keijzer.

De minister stelt daarom voor om studenten als hele groep uit te zonderen. Op die manier moeten tijdelijke contracten voor alle studenten mogelijk worden, ongeacht waar ze wonen. Studenten die in dezelfde stad op kamers willen als waar ze vandaan komen, zouden daardoor mogelijk makkelijker een plek kunnen vinden

Ontoereikend

Voor de belangenvereniging Vastgoed Belang zijn de aanpassingen die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting voorstelt voor de huurregels niet genoeg om de verkoopgolf van particuliere huurwoningen te stoppen. Volgens de organisatie voor particuliere verhuurders is het ook nodig dat de belastingen omlaag gaan.

"Vastgoed Belang waardeert de inspanningen van minister Keijzer, maar de maatregelen zijn ontoereikend om de structurele problemen op de woningmarkt aan te pakken, namelijk het massale verlies van sociale en middenhuurwoningen", reageert voorzitter Niek Verra.

De belangenorganisatie zou ook graag zien dat tijdelijke huurcontracten vaker mogelijk blijven, terwijl die sinds juli vorig jaar feitelijk alleen voor studenten zijn toegestaan. Tijdelijk verhuur zou verhuurders de tijd geven om eventueel gunstigere regelgeving af te wachten, beargumenteert Vastgoed Belang.

Bron: Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening/Vastgoed Belang

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Waardering onroerende zaken, Huurrecht

292

Gerelateerde artikelen