
Naast de reguliere compensatie voor misgelopen kinderopvangtoeslag heeft de 'Commissie aanvullende compensatie werkelijke schade' als aanvullende taak om te kijken naar situaties waarbij de compensatie niet voldoende is voor toeslagouders. "We kijken naar herstelrecht, een nieuwe en innovatieve vorm van recht, dat een rechtvaardige uitkomst centraal stelt en de ruimte geeft aan mensen om te bespreken wat er is gebeurd", zegt commissielid Quirine Eijkman.
Eijkman is lector rechtssociologie aan de Hogeschool van Utrecht en vertelt op de website van de Belastingdienst over haar werk voor de commissie. Ouders krijgen in het herstel kinderopvangtoeslag een vaste vergoeding voor materiële en immateriële schade. Maar sommige ouders hebben meer schade geleden. De commissie werkelijke schade beoordeelt deze vorm van verlies en opereert onafhankelijk van de Belastingdienst.
Eijkman: "Stel dat je minder bent gaan werken omdat je er voor je kinderen moest zijn. Dan kreeg je minder inkomsten, maar moest je wel je rekeningen blijven betalen, ook voor bijvoorbeeld een advocaat. Hoe leg je dat uit? Misschien moest je ook extra kosten maken om kinderen naar je ouders te brengen omdat je meer ging werken. Zo zijn er tal van voorbeelden van ouders."
De rechtssociologe vindt het een 'mooi initiatief' dat de overheid erkent dat er schade is geleden en dat wil herstellen. "Het is een constructieve manier om met deze conflicten om te gaan. Ik geloof in deze weg. Vanuit mijn achtergrond wil ik een bijdrage leveren, zodat deze mensen op een rechtvaardige manier gecompenseerd worden. Het gaat hier niet alleen om het halen van je recht, want dat hebben veel mensen al geprobeerd, maar over rechtvaardigheid", merkt zij aan het eind van het interview op.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet