Ruim een derde van de zzp'ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dat meldt onlinebank Knab na onderzoek onder meer dan 3000 zzp'ers, klanten en niet-klanten van de onlinebank.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven en controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Jarenlang gebeurde deze controle niet, maar volgens het kabinet ontstaan er te veel schijnconstructies. Bedrijven huren dan zelfstandigen in voor werk dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden gedaan.

Maar volgens Knab zitten veel zzp'ers helemaal niet te wachten op dit overheidsingrijpen. Vooral zzp'ers met kantoorfuncties en zzp'ers met een hoge omzet vrezen dat hun zelfstandige status onder druk komt te staan.

Het aantal zzp'ers is de laatste jaren fors toegenomen in Nederland. De Kamer van Koophandel meldde eerder dit jaar dat hun aantal in tien jaar met 85 procent is gestegen. In 2014 telde Nederland ongeveer 875.000 zzp'ers. Inmiddels zijn dit er meer dan 1,6 miljoen.

Knab waarschuwt ook voor een dreigende braindrain op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel ervaren ondernemers overwegen namelijk om vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden. Jongere ondernemers lonken daarnaast naar het buitenland. Hierdoor dreigt veel kennis, ervaring en talent van de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt te verdwijnen.

Van de zzp'ers verwacht 13 procent als schijnzelfstandige te worden aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven van de wet. Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid, IT en media en communicatie. Zzp'ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever. Slechts 30 procent zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken.

Bron: ANP

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Informatiesoort: Nieuws

248

Gerelateerde artikelen