Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, verstuurt de Belastingdienst vanaf 21 juli weer herinneringen en aanmaningen.

Na een eerder bericht over het hervatten van opgeschorte werkzaamheden, geeft de Belastingdienst aanvullende informatie aan wat bedrijven en burgers kunnen doen als zij een betalingsherinnering of aanmaning ontvangen.

Uitstelmogelijkheden

Om te voorkomen dat een betalingsherinnering rauw op het dak valt, stuurt de Belastingdienst een bijlage mee met uitleg over uitstelmogelijkheden. Probeer zo snel mogelijk te betalen of uitstel aan te vragen, luidt het advies. Vanwege de vakantieperiode heeft degene die de betalingsherinnering ontvangt, hier tot half augustus de tijd voor. Wat de uitstelmogelijkheden zijn, hangt af van de situatie:

  • Voor wie wel wil betalen, maar nog een vraag heeft en hier niet uitkomt via de Belastingdienstsite, kan de BelastingTelefoon bellen.
  • Een particulier die niet op tijd kan betalen, kan uitstel vragen of een betalingsregeling afspreken.
  • Een ondernemer die niet op tijd kan betalen door de coronacrisis, kan, vóór de uiterste betaaltermijn van de aanmaning, bijzonder uitstel van betaling aanvragen.
  • Een ondernemer die niet op tijd kan betalen om andere redenen dan de coronacrisis, kan de Belastingdienst om uitstel vragen, of een betalingsregeling afspreken.

Voorstel bij bijzonder uitstel van betaling

Ondernemers met bijzonder uitstel van betaling vanwege corona, ontvangen vóór oktober geen betalingsherinneringen en aanmaningen. Zij hoeven nog niets te betalen. Na de zomer volgt wel een brief van de Belastingdienst met een voorstel voor het betalen van de openstaande bedragen. Dit geldt voor het bedrag waarvoor de ondernemer corona-uitstel kreeg, maar ook voor belastingen die de ondernemer vóór maart 2020 had moeten betalen.

Blijf aangifte doen

Verder wijst de Belastingdienst op het belang van het blijven doen van aangifte, ook als de ondernemer bijzonder uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dit uitstel geldt namelijk niet voor het doen van aangifte.

Naheffingsaanslag

Sommige belastingen, zoals btw en loonheffingen, moet de ondernemer direct na de aangifte betalen. De ondernemer die bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen, hoeft deze echter niet te betalen, maar ontvangt wel altijd een naheffingsaanslag. Zo weet de ondernemer welk bedrag hij nog moet betalen.

Op deze naheffingsaanslagen staat mogelijk een boete vanwege niet op tijd betalen. Deze boete hoeft de ondernemer dan niet te betalen en hij hoeft hiertegen ook geen bezwaar te maken.

Zie het Dossier Coronavirus voor meer details over het bijzonder uitstel.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Dossiers: Corona

5

Gerelateerde artikelen