De dagen dat de koning geen inkomstenbelasting hoeft te betalen zijn geteld. In zowel de Eerste als de Tweede Kamer is er nu een vereiste twee derde meerderheid om de grondwet te wijzigen. D66-Kamerlid Joost Sneller ziet zijn kans schoon en komt met een voorstel om ook op de deurmat van het paleis een blauwe envelop te laten bezorgen, meldt het AD.

"Het is belangrijk dat de koning ook inkomstenbelasting betaalt", zegt Sneller. "De leraar en de politieagent doen dat ook, iedereen draagt in Nederland een steentje bij aan de publieke voorzieningen."

D66 dient het voorstel in samen met de SP en de Partij voor de Dieren. De belastingvrijdom van de koning is geregeld in de grondwet. Afschaffing vereist dus een grondwetswijziging, waarbij uiteindelijk minimaal 100 van de 150 Kamerleden en 50 van de 75 senatoren voor moeten stemmen. Die twee derde meerderheden zijn nu voor het eerst binnen handbereik. In de Tweede Kamer hebben zich daar eerder voor uitgesproken: PVV, GroenLinks-PvdA, NSC, D66, BBB, SP, Denk, Partij voor de Dieren, Volt en JA21, samen 112 zetels. Vertaald naar de Eerste Kamer zijn het er in ieder geval vijftig.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

458

Gerelateerde artikelen