Landbouwminister Henk Staghouwer gaat de invoering van een heffing op vlees onderzoeken. "Ook via prijssignalen heeft de overheid de mogelijkheid om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken", zegt de bewindsman in een brief over het voedselbeleid. In het onderzoek wordt rekening gehouden met "de uitvoerbaarheid van de maatregel".

De opbrengst van zo'n heffing zou dan terechtkomen bij veehouders, die van dat geld kunnen verduurzamen, is het idee. Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleesbelasting die specifiek ten goede komt aan bioboeren een doeltreffend middel kan zijn.

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord al aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken, en geen btw meer te willen heffen op groente en fruit. Zo "kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, en meer gezonde en duurzame keuzes te komen", denkt Staghouwer.

Naast de prijs van voedselproducten spelen voor consumenten vooral 'gemak' en 'gewoonte' een belangrijke rol. Het kabinet wil dus ook op die punten de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt toch de gezonde keuze te maken, "door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen". Daarnaast blijkt uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren dat het belangrijk is om concrete doelen te stellen. Ook daar wil het kabinet dus aan werken.

Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten, ten opzichte van de huidige verhouding van 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij wel. "Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten er toe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Agro

14

Gerelateerde artikelen