Landsadvocaat Reimer Veldhuis van het advocatenkantoor Pels Rijcken heeft van de Raad van Discipline een waarschuwing gekregen. De landsadvocaat heeft volgens het tuchtcollege bewust e-mails bewaard die hij had moeten vernietigen.

De mails waren door het Openbaar Ministerie in beslag genomen in een strafrechtelijk onderzoek naar een vermogensbeheerder. Het betrof vertrouwelijke e-mails die advocaten stuurden naar hun cliënt Box Consultants. De rechtbank in Den Bosch oordeelde daar eerder over dat het OM onzorgvuldig had gehandeld door deze e-mails te bekijken en te gebruiken in een fraudeonderzoek. Het OM besloot daarop het fraudeonderzoek te beëindigen.

Hoewel in de uitspraak kwam vast te staan dat het verschoningsrecht van de advocaat van de vermogensbeheerder was geschonden, heeft de landsadvocaat, die het OM de FIOD adviseerde, de bewuste e-mails bewaard. "Het blijven bewaren van e-mails waarvan inmiddels was vastgesteld dat deze onder het verschoningsrecht vallen, raakt de kernwaarde vertrouwelijkheid en is tuchtrechtelijk verwijtbaar", oordeelt de Raad van Discipline, die tuchtklachten tegen advocaten behandelt.

Op de website van Pels Rijcken staat dat het kantoor zich grotendeels kan vinden in de uitspraak en dat er geen aanleiding is voor hoger beroep.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

402

Gerelateerde artikelen