Een 27-jarige man uit Leeuwarden, eigenaar van verschillende ondernemingen, is aangehouden op verdenking van belasting- en coronasteunfraude ter waarde van meer dan een half miljoen euro.Tijdens de doorzoekingen in een woning in Leeuwarden en een bedrijfspand in gemeente Waadhoeke is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, meerdere telefoons en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte is eerder in 2021 veroordeeld vanwege btw-fraude. Het vermoeden is dat hij wederom voor een drietal ondernemingen opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting heeft gedaan. Hierdoor betaalde de fiscus te veel omzetbelasting terug. Het totale nadeel voor de Staat wordt geschat op circa 86.000 euro.

De Leeuwarder wordt ook verdacht van coronasteunfraude. De 27-jarige  diende voor een onderneming aanvragen in voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), terwijl hij daar vermoedelijk geen recht op had. Uit onderzoek komt naar voren dat de man vermoedelijk in totaal 460.000 euro aan TVL en 124.000 euro aan NOW subsidie ten onrechte heeft ontvangen.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht, Sociale zekerheid bijstand, Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

153

Gerelateerde artikelen