In het midden winnares Loes van Hulten, links van haar Leo Stevens en rechts senior-uitgever Alexander Oldeman van Wolters Kluwer. Foto: Berly Damman

In de sfeervolle entourage van het Haagse automuseum Louwman heeft de jury van de Stevensprijs op vrijdag 4 februari Loes van Hulten uitgeroepen tot winnares. Het is voor de zevende keer dat de Stevensprijs is uitgereikt en voor de derde keer dat een vrouw de prijs krijgt. Van Hulten is specialiste in het internationale belastingrecht, werkt bij Deloitte en doceert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De jury oordeelde dat Van Hulten (1989) met haar vakpublicaties een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de signalering van knelpunten in wetsvoorstellen op haar vakgebied. Daarnaast volgt zij kritisch bestaande wetgeving via annotaties, artikelen en commentaren waardoor zij de fiscale wetenschap dienstbaar maakt aan een betere samenleving.

De vakjury constateerde verder een trend waarbij fiscale talenten hun krachten bundelen door samen artikelen te schrijven. Ook Van Hulten past in deze trend waarbij zij verschillende co-producties schreef over onder meer de Principal Purpose Test, een bepaling die zich richt tegen onbedoeld gebruik van belastingverdragen.

Van Hulten heeft een voorliefde voor technische onderwerpen, zoals de belastingplichtmaatregel voor omgekeerde hybride lichamen, en schrijft graag over verdragsbepalingen. Ze is onder begeleiding van de hoogleraren Peter Kavelaars en Maarten de Wilde van de Erasmus Universiteit Rotterdam gestart met een promotie-onderzoek naar de vervanging van de per-entiteit-benadering in het Oeso-modelverdrag door een groepsbenadering.

Rechtsstatelijkheid

Aan de prijsuitreiking gingen twee opmerkelijke presentaties vooraf. Rolf Schrama, geboren met een zeer zeldzame vorm van dwerggroei, vertelde het aanwezige publiek op een inspirerende manier hoe hij omging met de vele extreme uitdagingen in zijn leven en over de waarde van verschillen.

Emeritus hoogleraar belastingrecht Leo Stevens, naamgever van de prijs, sprak de genomineerden vlak voor de bekendmaking van de winnaar toe. Hij hield de jonge fiscalisten voor hoe belangrijk het is om hun talenten te gebruiken voor de verdediging van de fiscale rechtsstatelijkheid nu die op haar grondvesten schudt. Stevens refereerde hierbij aan de toeslagenaffaire en de recente ophef over de box 3-heffing.

Kunstwerk

Bij de prijs hoort naast een geldbedrag van € 2.000 een kunstwerk. Elk jaar wordt aan een beeldend kunstenaar gevraagd omspeciaal voor de winnaar een kunstwerk te maken. Dit jaar was het de beurt aan de kunstenares en biologe Deirdre Lagas die zich voor haar bronzen beeldhouwkunst laat inspireren door de natuur. Zij creëerde speciaal voor de winnares van 2021 een bronzen vogel met veer. De twee andere genomineerden, Ilona van den Eijnde en Bram Middelburg, kregen een bronzen schrijfveer van de kunstenares.

-----------------------------------

De Stevensprijs
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Arthur van der Linden (2020), Martijn Schippers (2019), Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

78

Gerelateerde artikelen