Het Britse telecombedrijf Lycamobile, een zogenoemde mobile virtual network operator, heeft een rechtszaak van Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC) verloren en moet met de Britse belastingdienst in overleg over de terugbetaling van 51 miljoen pond aan achterstallige btw. Dat meldt de Financial Times. Lycamobile is actief in 23 landen en is vorig jaar in Frankrijk veroordeeld voor btw-fraude en witwassen. De dienstverlener van mobiele communicatie is ook in Nederland actief.

Het geschil ging over de btw bij de verkoop van simkaarten en bundels aan consumenten die over een periode van ongeveer zeven jaar zijn verkocht. Lycamobile UK vond dat het geen btw hoefde af te dragen aan de HMRC, tenzij consumenten daadwerkelijk gebruikmaken van de data-, bel- en sms-tegoeden binnen de bundels. De rechtbank was het echter met de HMRC eens dat de btw in rekening moet worden gebracht op het moment van verkoop, ongeacht of klanten daadwerkelijk gebruikmaken van de diensten.

De rechter geeft de twee partijen nu opdracht om in onderling overleg de omvang te bepalen van de belastingschuld en zal "indien nodig zelf het bedrag bepalen". De zaak begon nadat de accountant van het bedrijf eerder dit jaar aangaf dat het de jaarrekening van Lycamobile UK voor 2022 niet kon goedkeuren.

Lycamobile is voormalig donateur van de Conservatieve Partij. Volgens de Kiescommissie doneerde Lycamobile UK tussen 2011 en 2016 2,15 miljoen pond aan de Tories. Toenmalige Tory-premier Rishi Sunak kreeg na de verloren rechtszaak van Lycamobile in Frankrijk oproepen om de donaties terug te storten, aldus de Britse zakenkrant.

Bron: FT

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

348

Gerelateerde artikelen