Werkende Nederlanders met een modaal inkomen zien hun nettomaandsalaris volgend jaar bijna 43 euro toenemen. Dit komt naar voren uit doorrekeningen van HR-dienstverlener Visma Raet na de bekendmaking van de Rijksbegroting op Prinsjesdag.

Het modale inkomen bedraagt momenteel 3433,68 euro bruto per maand, becijfert de onderneming. Door alle aangekondigde maatregelen gaat het bedrag dat mensen onderaan de streep op de salarisstrook overhouden per 1 januari met zo'n 1,5 procent omhoog. Ook medewerkers die in 2024 twee keer modaal verdienen, zien hun netto-inkomen oplopen. Met een plus van zo'n 1,3 procent is de toename hier verhoudingsgewijs wel iets kleiner. Zij krijgen er om precies te zijn 56,58 euro per maand bij.

Visma Raet rekent al tien jaar op Prinsjesdag de gevolgen van nieuwe maatregelen door. Bij het netto-minimumloon ziet de onderneming dit keer zowel dalingen als stijgingen. Verschillen hebben te maken met het omlaag brengen van de heffingskorting.

Nederlanders die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, zien hun nettomaandsalaris volgens Visma Raet met 4,75 euro afnemen tot 2059,08 euro. Maar de minimumloners die wekelijks 38 uur aan de slag zijn krijgen juist 16,75 euro extra. Degenen die een 40-urige werkweek draaien ontvangen straks 24,58 euro meer, met in totaal 2229,19 euro per maand.

Volgens Visma Raet zijn in het Belastingplan 2025 ook nog maatregelen opgenomen zijn die geen directe invloed hebben op het salaris, maar wel op de portemonnee van werkenden. De thuiswerkvergoeding stijgt bijvoorbeeld met ruim 2 procent van 2,35 euro naar 2,40 euro per dag.

De HR-dienstverlener merkt verder op dat in de berekeningen geen rekening is gehouden met eventuele wijzigingen in de pensioenpremies.

Bron: Visma Raet

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Employee benefits, Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

254

Gerelateerde artikelen