De digitale aanvallen op overheidsdiensten als DigiD, waarmee mensen kunnen inloggen bij onder meer de Belastingdienst, worden steeds "slimmer, gerichter en minder voorspelbaar". Dat meldt de organisatie achter het systeem, Logius. Die neemt daarom nieuwe maatregelen tegen de ddos-aanvallen.

Wat de nieuwe maatregelen precies zijn, wil Logius niet zeggen. "Aanvallen veranderen en dat betekent dat je daar je systemen op moet inrichten. Je moet een aanval zo snel mogelijk herkennen, zodat het normale verkeer gewoon doorgang blijft vinden. Het gaat om onderscheid maken en anticiperen. Maar we gaan niet alles zeggen", zegt een woordvoerder.

Logius zegt sinds het begin van dit jaar een ander type ddos-aanvallen te zien. Vroeger werden servers platgelegd door ze te overspoelen met data, waardoor de getroffen dienst onbereikbaar werd. Daarvoor in de plaats zijn aanvallen met "grillige, moeilijk herkenbare patronen" gekomen, waardoor ze ook moeilijk op te sporen zijn. "Je kunt zo veel mogelijk verkeer naar een punt sturen, maar je kunt ook iets minder verkeer naar meerdere aansluitpunten sturen. En lukt dat niet, dan proberen ze het op een andere manier, en daarna op nog een andere manier."

Volgens Logius zijn de ddos'ers moeilijk te achterhalen. "Soms gaat het om individuele hackers, soms om georganiseerde groepen", stelt Logius.

Logius kampt naar eigen zeggen met ongeveer tweehonderd ddos-aanvallen per maand. De meeste daarvan worden afgeslagen, zegt de organisatie. Dit jaar is er een aanval geweest waardoor overheidsdiensten ongeveer twee uur niet bereikbaar waren. Ook waren er vier aanvallen met een onderbreking van ongeveer een uur.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: ICT

183

Gerelateerde artikelen