Op donderdag 12 oktober jl., de Nationale Groenten- en Fruitdag, hebben ketenpartijen in groenten en fruit het 'Maatschappelijk akkoord 0% btw op groenten en fruit' ondertekend. Ze willen vanaf 1 januari 2025 nultarief op groenten en fruit.

De retailpartijen die het akkoord ondertekenden, Aldi, Dirk, PLUS en Ekoplaza en daarnaast Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland spreken af dat het prijsverschil dat ontstaat door de afschaffing van de btw volledig wordt doorgegeven aan de consument: groenten en fruit worden daadwerkelijk negen procent goedkoper voor de consument. Ook een aantal politieke partijen ondersteunen het initiatief.

De ketenpartijen stellen dat de afbakening van verse, onbewerkte groenten en fruit met betrekking tot deze btw-maatregel (alle groenten en fruit passend in de Schijf van Vijf) helder is en volgens hen prima werkbaar voor zowel de Belastingdienst als alle betrokken partijen in de keten.

In maart dit jaar concludeerden onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek dat nul procent btw op groente en fruit juridisch ingewikkeld is en naar verwachting ook maar weinig gezondheidswinst oplevert. Het demissionaire kabinet laat de besluitvorming over eventuele invoering van de maatregel aan een volgend kabinet.

Enkele Kamerleden zullen desondanks op korte termijn een amendement indienen op het belastingplan 2024 om alsnog het btw-tarief van nul procent per 1 januari 2024 ingevoerd te krijgen, zo staat in het persbericht (pdf) van de ketenpartijen.

Bron: Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG)/GroentenFruit Huis

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

681

Gerelateerde artikelen