In een speciaal Becon-overleg over de opgaaf UBD (uitbetaalde bedragen aan derden) in btw-verlegd situaties heeft de Belastingdienst aangegeven dat voor btw-verlegd situaties ook nog een opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. De aanleveraars moeten in overleg treden met de inspecteur van het belastingkantoor waar zij onder vallen voor het maken van maatwerkafspraken en de wijze waarop alsnog de opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. Er kan ook contact worden opgenomen via het emailadres [email protected] of de BelastingTelefoon (0800-0543).

De hoop bestond dat de Belastingdienst af zou zien van een opgaaf UBD 2022 in btw-verlegd situaties. De Belastingdienst heeft echter aangegeven dat in principe een opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. De beroepsorganisatie voor accountantskantoren SRA merkt op dat de Belastingdienst geen toezegging doet dat er geen sancties volgen bij het niet doen van de opgaaf UBD 2022 in btw-verlegd situaties. Daarom is het belangrijk om met de Belastingdienst in contact te treden voor het maken van maatwerkafspraken. Op die manier hebben de aanleveraars de Belastingdienst in ieder geval in een zo vroeg mogelijk stadium geïnformeerd over de aanwezigheid van btw-verlegd situaties in hun onderneming.

Over de opgaaf UBD 2023 bij btw-verlegd situaties merkt het SRA op dat deze opgaaf zo snel mogelijk gedaan moet worden. De Belastingdienst heeft namelijk geen massaal uitstel verleend. De intermediair of zijn klant kan uitstel voor het aanleveren van de gegevens vragen via het proces zoals dat opgenomen is in vraag 13 van het vraag- en antwoorddocument.

Opgaaf UBD door eenmanszaak met personeel

De Belastingdienst heeft nog niet gereageerd op de vraag of en zo ja op welke wijze opgaaf UBD gedaan moet worden in geval van verrichte werkzaamheden door een eenmanszaak met personeel of door een eenmanszaak die personen inhuurt in btw-verlegd situaties.

Vooringevulde aangifte (VIA)

De opgaaf UBD vormt voor de Belastingdienst contra-informatie. Na een selectieprocedure wordt deze informatie ook verwerkt in de VIA als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW). Ook opgaven UBD die gedaan worden na 1 februari 2024 worden periodiek verwerkt in de VIA. Het is op dit moment niet duidelijk of een belastingplichtige die de ROW uit de aangifte verwijderd en verwerkt als winst uit onderneming standaard een vragenbrief krijgt van de Belastingdienst.

Bron: SRA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Omzetbelasting, Inkomstenbelasting

596

Gerelateerde artikelen