Woensdag heeft de FIOD een 61-jarige man uit Dordrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. Het vermoeden is dat hij mensen hielp met het onterecht aanvragen van kinderopvangtoeslag. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op de administratie, een laptop en telefoons.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meldingen van Logius en de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte man diverse aanvragen kinderopvangtoeslag indiende bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Hij deed dat voor andere personen en maakte daarvoor gebruik van hun DigiD-gegevens. Deze personen bleken geen recht te hebben op kinderopvangtoeslag, omdat hun kinderen niet bekend waren bij de opgegeven kinderopvangorganisatie. Voor het indienen van de aanvragen kinderopvangtoeslag ontving de man een vergoeding van deze mensen.

De FIOD wijst er in het persbericht op dat het aanvragen van kinderopvangtoeslag, terwijl iemand geen kinderen heeft of wel maar geen gebruik maken van kinderopvang, illegaal is. Misbruik van deze regeling wordt beschouwd als fraude met  terugbetaling van de toeslag, onderzoek, boetes en straffen als gevolg.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Strafrecht

311

Gerelateerde artikelen