De verwachting is dat met het aantrekken van de economie later dit jaar, ook de vraag naar financiële en/of fiscale adviesdiensten weer aantrekt. Deze conjunctuurgevoelige business heeft in 2020 een klap gehad. Een grotere bedrijvigheid en meer investeringsactiviteit bij ondernemers zorgen in 2021 weer voor meer vraag naar advies. Dat meldt het ING Economisch Bureau.
Ook de relatief stabiele accountancysector ontkwam vorig jaar niet aan de coronacrisis. Na een sterk eerste kwartaal daalde het volume in het tweede kwartaal met 4%. In het derde, en waarschijnlijk ook het vierde, kwartaal was er eveneens sprake van krimp, zij het minder fors dan in het tweede kwartaal, zo constateert de ING.
Hoewel de samenstel- en controlewerkzaamheden grotendeels intact bleven, nam vorig jaar vooral de vraag naar adviesdiensten af. Vanwege de grote onzekerheid rondom het coronavirus trapten veel bedrijven op de rem met betrekking tot het doen van overnames en andere investeringen, wat leidde tot minder vraag naar advieswerk.
Verder zal het aantal accountantskantoren met een vergunning voor wettelijke controles de komende jaren verder afnemen omdat wettelijke controles voor veel kantoren niet langer rendabel zijn. Het economisch bureau heeft berekend dat de tarieven van de auditpraktijk en de financiële administratie in het afgelopen jaar met 3 procent zijn gestegen.
Meer werk door coronacrisis
De coronacrisis levert de branche overigens ook meer werk op. Zo kwamen er meer vragen van klanten over de verschillende financiële steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast zorgen de verschillende NOW-regelingen, een financiële tegemoetkoming van de overheid voor bedrijven met betrekking tot de loonkosten van werknemers, ook in 2021 voor extra werk.
Inmiddels hebben circa 140.000 bedrijven een beroep gedaan op de NOW-regeling 1.0, en een kleiner deel daarvan ook op de NOW 2.0 en 3.0. Ongeveer 10% van deze bedrijven heeft naar verwachting een accountantsverklaring nodig ter verantwoording van deze subsidie, zo becijfert ING.
Krappe arbeidsmarkt zet rem op groei
Door de coronacrisis is de spanning op de arbeidsmarkt in 2020 overigens in rap tempo afgenomen. Hetzelfde geldt voor het aantal openstaande vacatures. Waren er begin 2019 in de specialistische zakelijke dienstverlening, waar onder meer advocaten, consultants en accountants onder vallen, nog 46 vacatures per 1.000 banen, inmiddels is dit eind derde kwartaal 2020 gedaald naar 34 vacatures per 1.000 banen.
Niettemin blijkt uit cijfers van het UWV dat er nog altijd veel vraag is naar zowel registeraccountants als AA-accountants. Doordat goede accountants nog altijd schaars zijn, mede door concurrentie vanuit het bedrijfsleven, zorgt dit bij ongeveer een kwart van de accountantskantoren voor een rem op de groei.
Data-analyse is de toekomst
Digitalisering van de werkzaamheden speelt al geruime tijd in de sector. Zo zijn met name de eenvoudige administratieve werkzaamheden inmiddels vrijwel volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Eén van de vervolgstappen in het digitaliseringsproces is het inzetten van (klant)data-analyse om de interne processen verder te optimaliseren en de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. Binnen de sector wordt dit nog nauwelijks toegepast, terwijl hier volop mogelijkheden liggen, zo constateert de ING in het rapport 'Minder animo voor wettelijke controles'.
Bron: ING Economisch Bureau
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Kantoren
Dossiers: Corona
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel