Op 24 januari 2020 vindt voor het vijfde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. Deze prijs is vernoemd naar prof. dr. Leo Stevens die het belangrijk vindt dat ingewikkelde fiscale materie voor een breed publiek toegankelijk is. De Stevensprijs gaat dan ook naar een jonge fiscale auteur, die helder en begrijpelijk kan schrijven over complexe fiscale onderwerpen. Martijn Schippers is één van de vier genomineerden.
Martijn Schippers (29): ‘Ik wil het douanerecht op de kaart zetten’
Wie is Martijn Schippers?
‘Ik ben één van de weinige douanespecialisten in Nederland en daarbuiten, die zich op het speelveld van onderzoek, onderwijs en advisering begeeft. Op meer persoonlijk vlak – al is dat eigenlijk aan een ander om te beoordelen – hoop ik een benaderbare, enthousiaste en loyale vriend en collega te zijn, die, als het even kan, zo vaak mogelijk met familie, vrienden of collega’s “Bourgondisch” bijpraat.’
Wat is volgens jou de impact van je publicaties?
‘Ik zet het douanerecht op de kaart, zowel in mijn publicaties als tijdens colleges, lezingen, interviews en podcasts. Via al die kanalen probeer ik interesse te wekken voor dit mooie fiscale rechtsgebied en uit te leggen hoe complex het in elkaar steekt. Als kers op de taart probeer ik met mijn publicaties invloed uit te oefenen op beleidsmatige en rechterlijke beslissingen.
Introduceren van het douanerecht vind ik belangrijk. Het merendeel van de fiscalisten komt hier in de collegebanken niet of nauwelijks mee in aanraking en heeft er in de praktijk ook niet direct mee van doen. Althans, dat denken ze. Ik denk dat ik met mijn enthousiasme en met mijn manier van uitleg geven interesse kan wekken voor het douanerecht. Internationale ontwikkelingen als Brexit en handelsoorlogen helpen ook. Hierdoor neemt de intrinsieke interesse voor het douanerecht zichtbaar toe bij studenten en niet-douanespecialisten.
Verdiepende analyses zijn net zo belangrijk. Ik lever met mijn bijdragen over Transfer Pricing versus douanewaarde een bijdrage aan de discussies die bij de Customs Expert Group (CEG) worden gevoerd. De CEG vaardigt onder andere richtlijnen uit. Om invloed te kunnen uitoefenen op de beslissingen van de CEG is een gedegen verdiepende analyse noodzakelijk. Het zijn experts die daar aan tafel zitten. Het maken van een verdiepingsslag en het vormen van standpunten vind ik trouwens behoorlijk spannend, omdat ik mij als één van de weinigen op dit terrein begeef. Daardoor kan ik mijn standpunten minder snel spiegelen aan visies van andere auteurs. Dat biedt aan de andere kant ook een leuke uitdaging en de mogelijkheid om te pionieren.
Naar mijn mening staat het douanerecht niet op zichzelf. Voor een beter begrip moet het in perspectief worden geplaatst. Oog hebben voor de relatie met aangrenzende fiscale rechtsgebieden vergroot de impact. Ik merk dat dat zijn vruchten afwerpt. Ik heb gehoord dat mijn publicaties over Transfer Pricing versus douanewaarde verplicht worden voorgeschreven bij vaktechnische overleggen van transfer pricing-afdelingen en via LinkedIn krijg ik vaak het verzoek mijn publicaties te delen.’
Wat is voor jou het mooiste dat je in je vak kunt bereiken?
‘Voor de korte termijn is dat sowieso de afronding van mijn proefschrift. Daarna wil ik, in combinatie met een aanstelling in de praktijk, de academische ladder verder beklimmen en samen met andere douanespecialisten het vakgebied tot grotere hoogte brengen. Los van die stappen is het mooiste dat ik kan bereiken als vakgenoten vanuit de academie en de professionele adviespraktijk in binnen- en buitenland mij als “douanegoeroe” zien. De nominatie voor de Stevensprijs zie ik dan ook als erkenning en als een teken dat ik op de goede weg ben.’
------------------------------
Stevensprijs 2019
Op vrijdag 24 januari 2020 reikt Wolters Kluwer voor de vijfde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees deze week ook de antwoorden van de andere genomineerden Laurens Wijtvliet, Marco Gomes Vale Viga en Ciska Wisman.
De prijsuitreiking bijwonen?
Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 24 januari 2020 in Den Haag! Schrijf u kosteloos in via deze link. Inschrijving is strikt noodzakelijk.
Bron: Redactie TaxLive