Een ruime meerderheid van de zzp’ers staat positief tegenover het initiatiefwetsvoorstel van VVD, D66, CDA en SGP die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Dat blijkt uit een enquête van online bank Knab onder ruim 7.500 zelfstandig ondernemers.

Maar liefst 71 procent van alle zzp’ers zou voor stemmen als zij in de Tweede Kamer zouden zitten. Slechts 17 procent is tegen, 12 procent twijfelt nog.

De politieke partijen kwamen vorige week met het voorstel om een einde maken aan de verwarring die is ontstaan over wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Sinds dit jaar worden regels daartegen gehandhaafd, met boetes als gevolg. Bedrijven zijn daardoor huiverig om zzp'ers in te huren.

De grote steun is opvallend aangezien het voorstel voorziet in verplichte voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, en extra administratieve stappen vraagt via een zelfstandigenverklaring. Toch blijkt uit het onderzoek van de bank dat de behoefte aan erkenning en duidelijkheid voor veel zzp’ers zwaarder wegen.

Opvallend is verder dat 65 procent van de zzp’ers het voorstel steunt om zakelijke opdrachten alleen toe te staan als er iets is geregeld voor AOV en pensioen. De invulling mogen zelfstandigen zelf kiezen, bijvoorbeeld via een verzekering, broodfonds, beleggingen of vastgoed. Die combinatie van verantwoordelijkheid en keuzevrijheid wordt gewaardeerd.

De huidige Wet DBA en opvolger Vbar kunnen op veel minder draagvlak rekenen: slechts 27 procent van de zzp’ers zou daar nog voor stemmen. Respondenten noemen het systeem juridisch vaag, onwerkbaar en funest voor het vertrouwen op de markt. “Als deze wet er niet snel komt, stort de markt voor zelfstandigen in elkaar,” aldus een respondent. “Opdrachtgevers zijn nu bang voor naheffingen en dat houdt alles tegen.”

Bron: Knab

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting

519

Gerelateerde artikelen