Een groot deel van de medisch specialistische bedrijven (msb’s) toont onvoldoende ondernemerschap en loopt het risico hun fiscale status van ondernemer te verliezen, concludeert BDO na analyse van de jaarrekeningen van msb’s.
Uit de analyse valt op te maken dat msb’s ruim 80 procent van hun omzet kwijt zijn aan honoraria en winstdelingen aan specialisten. Ze investeren niet voldoende en geven te weinig geld uit aan ondersteunend personeel. Ook het eigen vermogen voldoet vaak niet aan de eisen van de Belastingdienst.
De onderzoekers van BDO namen 61 jaarrekeningen van 2016 en 2017 onder de loep en hielden een enquête onder 19 msb’s. Uit de beschikbare cijfers blijkt dat de investeringen gemiddeld 5 procent of minder van het balanstotaal bedragen. Ook de personele kosten zijn laag. Bij 70 procent van de msb’s zijn deze minder dan 11 procent van de totale omzet.
Het onderzoeksresultaat laat zien dat de ondernemersactiviteit bij msb’s gemiddeld genomen nog onvoldoende uit de verf komt, hoewel BDO van sommige msb’s positief onder de indruk is. Een aantal msb’s leeft echter op fiscale drijfzand en is volgens het door de Belastingdienst geschetste kader nog onvoldoende klaar voor de toekomst.
Msb's
Msb's, medisch specialistische bedrijven, zijn om juridische en fiscale redenen opgericht omdat per 1 januari 2015 de integrale bekostiging werd ingevoerd, waarbij het wettelijk vastgesteld honorariumtarief en het bijbehorend declaratierecht voor de medisch specialist als vrij beroepsbeoefenaar verviel. Het merendeel van de medisch specialisten in vrij beroep zijn destijds samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met ziekenhuizen en hebben zich lokaal georganiseerd in ongeveer 70 grote msb’s in Nederland.
Lees ook het bericht Hoop voor fiscaal ondernemerschap medisch specialisten.
Bron: Redactie TaxLive/BDO