Veel Nederlanders, 74 procent, vinden het plan van het nieuwe kabinet om de btw op betaalde sport te verhogen van 9 procent naar 21 procent geen goed idee en denken dat dit een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders.

Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat de btw-verhoging het eigen sportgedrag zal beïnvloeden. De helft van de Nederlanders denkt dat de btw-verhoging hun sportgedrag niet zal beïnvloeden en veertien procent weet dat nog niet. Het verwachte effect van de btw-verhoging op sportbeoefening verschilt tussen leeftijdsgroepen en inkomens. Zo verwacht bijna de helft van de jongeren (18-34 jaar) dat de btw-verhoging hun sportgedrag zal beïnvloeden. Ook de lage (42 procent) en middeninkomens (40 procent) verwachten vaker (dan hogere inkomens) hun sportgedrag aan te passen

Het online-onderzoek werd gehouden via een representatieve steekproef onder 1.016 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Onder kiezers van alle partijen is er een meerderheid die de geplande btw-verhoging geen goed idee vindt. Ze maken zich zorgen over de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en vinden dat de overheid sport financieel toegankelijk moet houden voor iedereen.

Bovendien is er een meerderheid onder kiezers van bijna alle partijen voorstander van een btw-vrijstelling. Alleen VVD’ers zijn verdeeld. Als de btw-vrijstelling betekent dat andere diensten of producten duurder worden, is er net geen meerderheid onder kiezers van PVV, VVD en NSC.

Bron: Ipsos/POS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

277

Gerelateerde artikelen